Česko si půjčuje i na věci, které platit musí. Za pár let nebude na důchody, varuje ekonomka

ekonomka Jana Matesová

K věci (1107)

Vláda si poprvé v historii půjčila i na důchody. Nejen to značí, že je na tom Česká republika špatně, uvedla ekonomka Jana Matesová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle ní jde Česko ve šlépějích Řecka a už za pár let nebude mít na důchody.

„Česko je na tom špatně, protože každoroční deficity jsou obrovské a určitě budou pokračovat i do budoucnosti. Česko si půjčuje i na věci, které platit musí, poprvé v historii na důchody, a to obrovskou částku přes 50 miliard,“ upozornila ekonomka.

Vedle toho musí dávat spoustu peněz do zdravotnictví, školství i dalších sektorů. „Na to si Česká republika půjčuje, dlouhodobě to nebude možné. Už v tomto roce zdraží obsluha státního dluhu – vláda bude muset platit, jinak jí nikdo další nepůjčí,“ podotkla dále Matesová.

Česko podle ní musí najít vyšší příjmy. Zasloužilo by si také velkou revizi daňového systému. „Myslím si, že za pár let nebude na důchody. Následujeme kroky Řecka v 70. letech. Tam se vláda nechovala populisticky, chovala se spravedlivě k lidem, ale bohužel to došlo do bankrotu. Tento trend je u nás třeba brzy zastavit,“ řekla.

Dodala, že do důchodové reformy se nikomu nechce, ačkoliv o tom politici ví už 20 let. „Všechny pokusy skončily v propadlišti dějin, je ale třeba něco udělat,“ dodala ekonomka.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy: