Česko zahalí písek ze Sahary, experti mluví o anomálii. Teploty budou o svátcích trhat rekordy

Česko zahalí písek ze Sahary.

Jak bude o Velikonocích

Sluníčko a nadprůměrné teploty, takové budou letošní svátky jara podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Letos navíc přinesou i jednu anomálii. O víkendu by se totiž na Česko mohl snést saharský prach.

Historicky se nejvyšší březnové hodnoty pohybují kolem 25 °C. Rekord padl v Mělníku v roce 1927, kdy bylo naměřeno 26,2 °C. Nový rekord je tedy na spadnutí. „Na některých měřících stanicích může teplota přesáhnout 25 stupňů,“ řekl meteorolog Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Abnormálně suché a teplé léto. Zkoumání ledovců odhalilo, jak bude v Evropě o prázdninách

Na Velký pátek se budou teploty pohybovat mezi 17 a 21 °C. Téměř letního počasí se zřejmě nedočkají akorát na západě Čech, kde naměří okolo 15 °C. V Karlovarském a Ústeckém kraji navíc meteorologové hlásí oblačno až zataženo a ojediněle i déšť. Na zbytku území bude převážně polojasno.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Meteorologové však upozornili na to, že by slunečné počasí mohl překazit saharský prach. „Může před ním udělat nepříjemnou clonu,“ zmínil Hanzlík. Prach byl kvůli tlakové níži vyvržen do vyšších vrstev atmosféry nad pouští a písečný mrak bude postupovat k severu. Nad území Česka by měl dorazit v sobotu, kdy bude v atmosféře velké množství písku. „Zjistíme to na autech. A když si nasliníme prst, budeme ho mít šedivý až žlutavý,“ doplnil meteorolog.

Nadprůměrné teploty se udrží i o víkendu. V sobotu by se mohly vyšplhat až k 23 °C. Obloha bude většinou polojasná. K ránu se ojediněle může objevit i mlha. Nedělní teploty se budou pohybovat mezi 17 a 22 °C. Přes den se mohou ojediněle objevit i přeháňky. Většinou však bude oblačno až polojasno.

Také v pondělí vyrazí koledníci do teplého jarního počasí. Během dne teploměry naměří od 18 do 23 °C. Vyjímkou budou opět severozápad Čech, kde stejně jako v pátek teploty klesnou k 15 °C.

Teplé jarní počasí podle předpovědi meteorologů skončí s Velikonocemi. Z pondělí na úterý ho přetne studená fronta. V úterý bude většinou oblačno až zataženo, místy se mohou objevit přeháňky nebo déšť. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 10 až 14 °C.

Tagy: