O víkendu bude pršet i sněžit. Od soboty se v Česku začne postupně ochlazovat

Mráz v Česku

Počasí 5.2.2021 7:36

Počasí v Česku bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) o víkendu velmi proměnlivé. V pátek se očekává teplé počasí, kdy denní teploty vystoupají až k 7 °C. Postupně se zatáhne a během dne se očekávají deštivé přeháňky, místy i se sněhem. Od soboty se začne postupně ochlazovat. Od příštího týdne pak podle meteorologů mrazy zesílí.

Podle meteorologů bude v pátek zataženo, na severovýchodě zpočátku polojasno. V ranních hodinách se místy objeví mrznoucí mlhy. Během dne se od jihozápadu na většině území objeví přeháňky a déšť, místy i déšť se sněhem. Na severu a severovýchodě bude postupně nad 600 metrů sněžit. Denní teploty vystoupají k 3 až 7 °C, v 1 000 metrech na horách kolem 0°C, na Šumavě ukáže teploměr až 4 °C. Očekává se slabý, postupně mírný východní vítr 2 až 5 m/s. „Ráno se na jihozápadě objeví ojediněle ledovka,“ upozorňují meteorologové.

V noci z pátku na sobotu bude na území Čech převážně zataženo. V jihozápadní polovině území se objeví občasné přeháňky a déšť. V severovýchodní polovině území pak déšť se sněhem nebo sněžení. Teploty klesnou na +1 až -3 °C, na severu a severovýchodě až -3 °C. Bude vát mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

„Předpověď na víkend je obtížná, protože k nám od severu až severovýchodu začne proudit studený vzduch. Zatímco na severovýchodě bude sněžit i v nížinách, směrem na jihozápad se bude hranice sněžení zvyšovat a bude spíš pršet nebo padat déšť se sněhem,“ popsali meteorologové z ČHMÚ.

Oblačné počasí se očekává také v sobotu. Na jihozápadní polovině území se objeví občasné dešťové přeháňky, v severovýchodní polovině části země bude déšť či sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou k +3 až -1 °C, na severovýchodě až -4 °C. Během dne ukáže teploměr na severovýchodě území -3 °C, na jihu mohou teploty vystoupat k 7 °C. Bude vát mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Během příštího týdne mrazy zesílí

Stejně jako předchozí dny bude i v neděli převážně zataženo. Na většině území se očekávají deštivé či sněhové přeháňky. Na jihu a jihovýchodě Česka zaprší zpočátku v polohách pod 600 metrů. K večeru pak začnou podle meteorologů srážky ubývat. V noci klesnou teploty k -2 °C na jihu a až k -12 °C na severu a severovýchodě území. Denní teploty se budou pohybovat od -8 °C na severu po 2 °C na jihu a jihovýchodě. „V neděli se bude místy tvořit ledovka, protože déšť bude na zemi namrzat. Během příštího týdne budou mrazy zesilovat a na většině míst bude mrznout i přes den,“ informuje Český hydrometeorologický ústav.

V pondělí bude zataženo až oblačno, na většině území se objeví déšť se sněhem nebo sněžení. K večeru postupně srážek začne ubývat. Noční teploty klesnou k +1 až -4°C, při zmenšené oblačnosti může být až -10°C. Ani přes den se v pondělí příliš neoteplí, teploty se budou pohybovat mezi -5 až 0°C, na jihu a jihovýchodě až 4°C.

Tagy: