Ekonom: Obce si stěžují, ale o nic nepřijdou. Úpravou daně z nemovitosti jen vydělá stát

Vladimír Pikora

Vladimír Pikora k úpravě daně z nemovitosti

Přišla změna a stát porušil pravidlo. Úpravou daně z nemovitosti obce o nic nepřijdou, vydělá pouze stát, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Nyní se chtějí obce spojit a „vyhádat“ si víc peněz, tvrdí.

„Obce byly zvyklé, že daň je jejich a stát jim na to nesahá. Nyní přišla změna. Stát prolomil pravidlo, část z výběru si vezme a část zůstane obcím. Ty ale o nic ale nepřijdou. Státu půjde jen navýšení,“ uvedl Pikora.

ČTĚTE TAKÉ: Obchod za desítky miliard? Společnost GasNet, největší distributor plynu v Česku, je na prodej

Navýšení daně z nemovitosti je součástí konsolidačního balíčku. Vláda si od této úpravy slibuje až 30 miliard navíc do státní kasy.

Obavy z výpadků příjmů jsou podle ekonoma namístě. „Méně se vybere na dani z přidané hodnoty, z níž část dostávají obce. A druhá velká ztráta bude, že stát pomáhá obcím částkou 10 miliard a o to nyní přijdou. Nebude to ale ztráta z nových navýšení,“ uvedl Pikora.

Obce si podle něj chtějí vyjednat změnu, proto se snaží spojit, aby měly při vyjednávání větší sílu. Pikora se domnívá, že „něco vyhádají“, tedy že dostanou víc peněz. Konsolidační balíček podle něj nezůstane ve stejné podobě, jako byl představen. „Myslím, že se bude měnit skoro všechno. Lidí, kterým nevyhovuje, je moc,“ dodal.

Tagy: