Obchody se převlékají do vánočního, lidé už začali shánět dárky. Kolik budou stát stromečky?

Obchody se již plní vánočním zbožím.

Obchody se již plní vánočním zbožím, lidé nakupují i dárky

Teplé dny připomínající léto podle meteorologů ještě nekončí, přesto už obchodníci plní své prodejny vánočním zbožím. Objevují se světelné girlandy, dárkové tašky se stromečky nebo dokonce kosmetické sady s vánočními motivy. Do zimních svátků přitom zbývají ještě tři měsíce.

Vánoční skřítci, sobi nebo sněhuláci, k úplné sváteční atmosféře už chybí jen koledy. A že je moc brzy? Podle obchodníků je naopak nejvyšší čas. „V této době je zákazník zvyklý nakupovat tento sortiment společně s podzimní dekorací. Na naše prodejny přicházejí první vánoční artikly na začátku září,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Tomáš Missbach, vedoucí prodeje KiK pro ČR.

ČTĚTE TAKÉ: Benzinová turistika do Polska: Podívejte se, kolik ušetříte kousek za hranicemi

Jak doplnila zástupkyně vedoucí v prodejně KiK Pavlína Stropková, zákazníci nejčastěji nakupují svíčky, světýlka a dárkové balení. Podzimní, vesměs oranžové dekorace, se tak na pultech obchodů mísí s ryze vánočním zbožím. U něj už tradičně dominuje červená, zlatá a stříbrná barva. Časté jsou v posledních letech také kombinace s bílou a růžovou. A letošní trend vás možná překvapí.

„Loni to byla černá, zlatá. Letos jsme vyšli na trh s kombinací černá, bílá,“ sdělil Missbach. Vánoce ale nejsou jen světýlka a sobi, ale také dárky. Podle průzkumů více než 40 procent Čechů začíná s jejich nákupem už v září, stejně jako Lenka z Ostravy. Ta už má prý doma schované čtyři. „Seznam vánočních dárků si píšu během celého roku a většinou v září už nakupuju nějaké dárečky. Balím většinou před Štědrým dnem, ať jsou pěkně načechrané,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS.

Stromečky možná podraží

Vánoční stromečky se obvykle k prodeji připravují už v polovině listopadu. Na jedné z plantáží si ho ale lidé mohou přijít uřezat sami klidně i 23. prosince.

„Cena stromku je dána podle vzhledu, hustoty a podle vzrůstu. Bude přibližně stejná jako v loňském roce, možná dojde ke zdražení o pár desítek korun,“ sdělila majitelka plantáže vánočních stromků Stromečkárna Šárka Balašová.

Tagy: