Objasnění po 90 letech: Vyšetřování odhalilo vraha Vranské. Našli ji rozčtvrcenou v kufrech

Jeden z kufrů s ostatky Otýlie Vranské

Policie zná po 90 letech jméno vraha Otýlie Vranské

Tým historiků v čele s ředitelem Muzea Policie České republiky ve čtvrtek zveřejnil jméno vraha Otýlie Vranské. Podle slov Radka Galaše jím měl být rotmistr Josef Pěkný. Vranskou měl zřejmě zavraždit kvůli existenčnímu ohrožení, řekl Galaš pro CNN Prima NEWS.

Případ vraždy Otýlie Vranské otřásl celým Českem. Její rozřezané tělo bylo nalezeno ve dvou kufrech ve vlacích v září roku 1933. Badatelé nyní objasnili 90 let starou vraždu slovenské prostitutky. Podle nich ji zabil v Praze její bývalý milenec a voják z povolání Josef Pěkný se svou partnerkou, prostitutkou Antonií Koklesovou. Tělo rozčtvrtili a odeslali v kufrech vlakem. K odhalení údajných pachatelů po desítkách let pomohly testy DNA.

ČTĚTE TAKÉ: Vraždící šmejdi Stodolovi zabíjeli pro peníze, vydělali směšnou částku. Proč nenašli miliony?

„Jsme přesvědčeni, že vrahem je rotmistr Pěkný. Jsou to sice nepřímé důkazy, protože přímé důkazy po devadesáti letech nejsou možné. Je to ale celek nepřímých důkazů a jsme si jisti zhruba z osmdesáti procent, že on je pachatelem,“ řekl historik a ředitel Muzea Policie ČR Radek Galaš pro CNN Prima NEWS.

Motivů podle Galaše může být několik. Nemyslí si ale, že by byl Pěkný sadista, jak uvádějí někteří historici. „Jednalo se o jeho existenční ohrožení. Měl poměrně vysoký společenský status, byl to hrdina, legionář. Měl stálé zaměstnání a byl vojákem z povolání. Najednou se ocitl v situaci, kdy mohl být obviněn ze styku s prostitutkami, což by byl pro něj problém, ale především i z toho, že jedné z nich přislíbil sňatek,“ doplnil ředitel muzea.

Vranská byla zavražděna v Praze v noci z 31. srpna na 1. září 1933. Druhý den dal vrah na pražských nádražích do dvou kufrů úhledně narovnané ostatky ženského těla a poslal je vlakem pryč. Objevili je pak zřízenci drah na Slovensku, jeden v Bratislavě, druhý v Košicích.

Tagy:
policie vražda kufr krimi Radek Galaš Otýlie Vranská Josef Pěkný