Oblíbená destinace je připravena na české turisty. Kolik dáte ve Slovinsku za pivo?

Slovinsko je připravené na dovolenkovou sezónu.

Slovinsko je připravené na letní dovolené

Dovolenková sezona pomalu startuje. Mezi Čechy začíná být čím dál oblíbenější slovinské pobřeží kolem městečka Portorož. Slovinsko je už na zájem zahraničních turistů připravené. Na kolik tam vyjde například pivo a jaké je tam moře? Před letními dovolenými natáčel přímo na místě štáb CNN Prima NEWS.

Slovinská přímořská městečka Piran a Portorož. Právě tam štáb prověřoval aktuální ceny. Většina restaurací se tam otevírá v 11 hodin dopoledne, tedy až na oběd a jsou otevřené až do jedenácti do večera, některé i do půlnoci.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemná mlha z ventilace letadla zaskočila cestující. Začali se svlékat, ukazuje video

„Sezóna začíná zhruba na začátku až v půlce května. Trvá až do poloviny října,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tomas Chily, slovenský šéfkuchař restaurace v Portoroži. „Sezona začala letos mnohem dříve, jsou ještě jarní prázdniny,“ upozornil Mijo, číšník v restauraci v Piranu.

Za velké pivo v restauraci zaplatíte v přepočtu zhruba 98 korun. Za velkou kávu a perlivou vodu pak kolem 55 korun.

„Nezdražovali jsme a zatím to ani neplánujeme, možná v budoucnu, pokud to takhle bude pokračovat, tak pravděpodobně ceny zvedneme, ale teď momentálně ne,“ sdělil Ranko Radevic, majitel restaurace v Portoroži. Nejčastěji si prý lidé objednávají mořské plody. „Ty máme denně čerstvé,“ dodal restauratér.

„Ceny jsme zvýšili od covidu, dá se říct asi o 5 procent,“ poznamenal ke zdražování Mijo.

Moře má 19 stupňů

Co se týká moře, to je ke konci května ještě poměrně studené a teplota vody je kolem 19 stupňů. Někteří se ale koupou už teď. „Je to teplé, je to ok,“ míní oslovená turistka. „Já jsem ve vodě nebyla, je vítr. Není moc teplo,“ poznamenala jiná mladá žena.

„Není ještě úplně sezona, ale už se to blíží. Za dva až tři týdny už bude opravdu velké teplo a moře bude na koupání,“ přiblížil průvodce Marko Jelic.

Velkou výhodou je, že cesta autem ke slovinskému pobřeží z Čech trvá necelých 8 hodin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strach z turbulencí umocnil let smrti v Thajsku. Kde řádí nejvíce a jak se připravit předem?

Tagy: