Strach z turbulencí umocnil let smrti v Thajsku. Kde řádí nejvíce a jak se připravit předem?

Letadlo se zraněnými pasažéry muselo kvůli turbulencím přistát v Thajsku.

Oběť turbulencí

Letečtí pasažéři po celém světě se po tragickém letu přes Thajsko, při kterém kvůli turbulencím zemřel cestující, obávají dalších nehod. List South China Morning Post uvedl, že turbulence hrozí dlouhodobě nejvíce v oblasti Jižní Ameriky nebo Japonska. Piloti si s nimi ale v drtivé většině případů bez problému poradí.

Rutinní let z Londýna do Singapuru, který měla na povel letecká společnost Singapore Airlines, se v úterý proměnil v horor. Letoun už byl skoro v cíli, když se dostal do thajského vzdušného prostoru, kde pilot sváděl bitvu s těžkými turbulencemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry extrémní turbulence. V letadle praskly stěny. Jeden člověk zemřel, další se zranili

Těla cestujících kvůli náhlým otřesům létala vzduchem, popsali svědci. Jeden člověk kvůli turbulencím zemřel. Letoun musel nouzově přistát v Bangkoku.

Letecká doprava je obecně považována za nejbezpečnější způsob cestování vůbec, lidé teď ale nastupují do letadel s většími obavami. Hongkongský list South China Morning Post proto upozornil, v jakých oblastech hrozí nejnebezpečnější turbulence.

Andy budí hrůzu

Silné turbulence vznikají ve chvíli, kdy se potkají vzdušné proudy, které se pohybují výrazně odlišnou rychlostí. K tomu dochází primárně v místech, kde pevnina přechází v oceán nebo tam, kde se vzdušné proudy tříští o pohoří. Právě druhý jmenovaný případ zřejmě způsobil turbulence při zmíněném letu do Singapuru.

Thajsko ale není jedinou zemí, nad kterou hrozí silné turbulence. Za jednu z nejsložitějších tras se z tohoto hlediska považuje cesta ze Santiago de Chile do Santa Cruz de la Sierra v Bolívii. Problémem je srážení vzdušných proudů v oblasti And, nejdelšího horského pásma na světě.

Nevypočitatelnými vzdušnými podmínkami je proslulé také Japonsko, kde hrozí vyšší riziko silných vzestupných proudů a bouřek.

Web Alternative Airlines poznamenal, že silné turbulence hrozí také na trasách z New Yorku do Londýna, ze Soulu do Dallasu nebo z Londýna do Jihoafrické republiky.

Zkontrolujte si svůj let

Každý cestující si může pravděpodobnost turbulencí na konkrétním letu zkontrolovat na webu Turbli. Nástroj odhaduje pohyb vzdušných proudů na dané trase.

Turbulence jsou běžnou součástí letového provozu, cestující si jich často ani nevšimnou. Silnější otřesy sice mohou vyvolat paniku, ale v případě zapnutých pásů nebezpečí zpravidla nehrozí. Smrtelné případy, k jakému došlo v úterý nad Thajskem, jsou naštěstí extrémně vzácné.

VIDEO: Letadlo singapurských aerolinek zasáhly turbulence

Tagy: