Obměna ministrů by Fialovi prospěla, míní expert. Vyjmenoval, koho by měl premiér odvolat

K VĚCI 20.12.2023

Někteří členové vlády by se měli vyměnit, řekl expert na politický marketing a autor několika úspěšných kampaní Jakub Horák ve středečním pořadu K Věci na CNN Prima NEWS. Ve vysílání představil konkrétní návrhy. Upozornil na to, že pětikoalice je poměrně složitý organismus a v praxi by to nebyla jednoduchá záležitost. Přesto jsou prý takové kroky nezbytné k tomu, aby vláda začala fungovat, jak má. Výměna ministrů premiérovi na důvěře neubere, naopak bude působit dojmem, že chce situaci řešit, dodal Horák.

Dva hlavní adepti na odvolání jsou z řad KDU-ČSL. Ta by podle Horáka neměla ovládat zemědělství, které řídí Marek Výborný. „Tento resort by se měl lidovcům vzít, protože evidentně spolupracují s oligopolem a nic neřeší,“ vysvětlil. Horák podezírá lidovce, že namísto aktivního boje proti rostoucím cenám potravin podporují oligopol pod záminkou podpory českých výrobců.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší v Evropě: Česko má stále nejvyšší inflaci v EU, celkově přitom drahota polevila

Druhým lidovcem, který by měl složit mandát, je podle něj ministr práce a sociálních věcí a předseda strany Marian Jurečka. „Bylo velké riziko, že ministerstvo vzal, protože je první na odstřel,“ okomentoval. Strana podle něj ztrácí popularitu. To ukázaly i poslední volební průzkumy. Podle toho od agentury STEM z konce listopadu by se lidovci v příštích volbách do Sněmovny nedostali. Se ziskem 3,5 procenta by nepřekonali pětiprocentní hranici nutnou pro vstup. „Myslím si, že ta strana přestává mít na politické scéně smysl i bez ohledu na současnou situaci,“ dodal Horák.

Fiala by se podle něj měl zbavit i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Důvod je prostý – vláda má největší problémy se státním rozpočtem. Stanjurův konec v kabinetě je ale podle Horáka téměř nemožný, protože by tento krok rozvrátil vnitřní stabilitu ODS.

Nahnuté to má u experta na politický marketing i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Nedostupnost některých léků nebo stávka lékařů, to jsou témata, která tu ve veřejném prostoru dlouho nebyla,“ vyjmenoval důvody Horák.

Obavy, že výměna ministrů nevzbuzuje u veřejnosti důvěru, podle experta nejsou na místě. Premiér, který mění obsazení vlády prý naopak působí dojmem, že chce něco dělat. „I když byl Andrej Babiš směšný tím, že vyměnil ministry takhle rychle, lidi to vnímali tak, že se pokouší napravit nějaké chyby,“ popsal.

Babiš za své vlády v době pandemie několikrát vyměnil ministra zdravotnictví. Na popularitě mu to podle Horáka neubralo. Uvedl, že to podle čísel vypadá, že lidé vnímali Babiše jako silnějšího lídra oproti Fialovi. „Současná vláda má nižší popularitu než vláda Andreje Babiše uprostřed pandemie,“ shrnul.

Tagy: