Exkluzivní průzkum: SPD se prodralo na druhé místo, ODS ztrácí. Ve volbách by kralovalo ANO

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Exkluzivní průzkum pro CNN Prima NEWS

Kdyby se volby odehrály v první polovině listopadu, drtivě by vyhrálo hnutí ANO (33,2 %), druhé by skončilo SPD (12 %) Tomia Okamury. Ukazuje to exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Dříve druhá ODS (11,6 %) se ocitla nově na třetím místě před Piráty (10,2 %). Na hranici volitelnosti by se ocitla vládní TOP 09 a lidovci by se podle průzkumu do Poslanecké sněmovny vůbec nedostali.

V průzkumu agentury STEM došlo k velké změně. Dříve druhá Občanská demokratická strana se ocitla ve volebním modelu na třetím místě. Dvě nejsilnější politická uskupení v Poslanecké sněmovně by tak vzešla ze současných opozičních lavic – hnutí ANO si totiž drží stabilní podporu nad 30 procenty, druhá SPD se už dostala na 12 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Fico dal české vládě dloubanec, míní Kubáček. Ukázal jí, jak se dělá politika, míní Korecký

Průzkum vznikl v první polovině listopadu, kdy se veřejně řešily ceny energií a zejména možné zdražení regulované části elektřiny od příštího roku. Během této doby poklesla podpora pro vládní ODS, která by získala jen 11,6 % hlasů. V říjnovém šetření společnosti STEM přitom strana premiéra Petra Fialy obdržela 13,1 % hlasů.

Na čtvrtém místě se pohybují Piráti s 10,2 % hlasů. Následuje hnutí STAN s 6,4 % a poslední TOP 09 s 5,2 %. První stranou pod pětiprocentní hranicí volitelnosti je SOCDEM s 4,5 %. Až poté se objevuje vládní KDU-ČSL s 3,5 %. U lidovců se jedná o výrazný propad, protože říjnový volební model hovořil o získání pěti procent.

Za vládní stranou se seřadili komunisté (3 %), Přísaha (2,9 %), Svobodní (2,3 %), PRO (1,9 %), Zelení (1,6 %) a Trikolóra (1,2 %).

Podle agentury STEM je patrné, že mezi ostatními politickými subjekty dominuje hnutí ANO. „Jako jediné dosahuje dlouhodobě možných zisků nad 30 procenty. Od zářijového modelu STEM pak mírně posílilo. Hnutí zůstává nadále neohroženo v pozici lídra opozičních hlasů se široce společensky rozkročenou voličskou základnou,“ uvádí agentura.

Pro voliče je Spolu nečitelné

Hnutí SPD zaznamenalo od posledního volebního modelu skok. Podle STEM je to tím, že v době zjitřených nálad a nejistých výsledků reprezentuje protestní hlasy. „Přestože mu od minulého podzimu přibyla konkurence obdobného rázu, zejména ve straně PRO, dokázalo svou podporu stabilizovat a vrátit se nad 10 procent,“ komentuje výsledek STEM.

Oproti tomu nejsilnější vládní strana ODS oslabila. „Sledujeme mírný pokles jinak stabilní podpory. Svůj výsledek však nadále opírá o silnější skupinu loajálních voličů a svůj zisk udržuje kolem 12 procent,“ uvedla agentura.

STEM také uvádí, že část voličů koalice Spolu nemá jasno ve výběru konkrétní strany. „Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se v čase kolem pětiprocentní hranice,“ dodala agentura k volebnímu modelu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: A dost, to je úplný vrchol, vmetl Okamura Pekarové ve Sněmovně. Rozčílilo ho, jak řídí schůzi

Tagy:
průzkum STEM TOP 09 ODS Česká pirátská strana ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR