Útok na Karlův portrét: Vandalové mu nasadili hlavu kreslené postavičky, vadí jim týrání zvířat

Král Karel III. na vzpomínkové akci u příležitosti 80. výročí Dne D

Aktivisté poničili portrét krále Karla III.

Aktivisté hájící práva zvířat v úterý nasadili britskému králi Karlovi III. na jeho prvním oficiálním portrétu hlavu kreslené postavičky milovníka sýrů Wallace. Důvodem je podle nich údajně kruté zacházení se zvířaty na farmách, nad nimiž má záštitu královská společnost pro ochranu zvířat. Informují o tom britská média. Podle majitele galerie aktivisté dílo zásadně nepoškodili. Buckinghamský palác podle médií odmítl incident komentovat.

Terčem členů organizace Animal Rising se stal portrét krále ve vojenské uniformě na červeném a růžovém pozadí, jehož autorem je Jonathan Yeo. První oficiální podobizna vytvořená od loňské Karlovy korunovace byla veřejnosti představena v květnu a nyní je k vidění v londýnské galerii Philipa Moulda.

ČTĚTE TAKÉ: Pětiletá dívka z Walesu hrdinkou. S korunkou na hlavě jako princezna zachránila mámě život

Kromě hlavy postavy z kreslených filmů tvůrce Nicka Parka přidali na obraz komiksovou bublinu. „Žádný sýr, Gromite. Podívej na všechnu tu krutost na farmách RSPCA,“ říká v ní Wallace svému filmovému psovi s odkazem na údajně kruté zacházení se zvířaty. Podle vyjádření Animal Rising k němu dochází na farmách, které má ve správě Královská společnost na ochranu zvířat (RSPCA). Aktivisté tvrdí, že forma protestu vychází z toho, že Karel má ve velké oblibě sérii filmů o Wallaceovi a Gromitovi a zároveň je patronem RSPCA.

„Ačkoli doufáme, že to jeho výsost pobaví, zároveň ho vyzýváme, aby vážně přehodnotil, jestli chce být spojován s ošklivým utrpením na farmách podporovaných RSPCA,“ uvedla organizace v prohlášení.

Majitel galerie Philip Mould uvedl, že útok pro něj nebyl žádným překvapením a obraz byl preventivně opatřen ochrannou vrstvou. Zaměstnanci galerie po pár desítkách sekund papírovou hlavu a bublinu z obrazu sundali. Mould je podle svých slov aktivisty vyzval, aby odešli, což také udělali. Trestní oznámení nepodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama na safari. Žirafa vytáhla z auta dvouletou holčičku, incident z USA zachytila kamera

Tagy: