OBRAZEM: Nejhorší požár za sto let. Hasiči krotí plameny v Českém Švýcarsku už třetí den

Hasiči bojují s požárem v obci Mezná.

Hasiči zasahují proti požáru v Českém Švýcarsku

České Švýcarsko je už třetím dnem doslova ohnivým peklem, jak přiznávají sami hasiči. Požár v národním parku zasáhl minimálně 30 hektarů a je natolik rozsáhlý a ničivý, že se kvůli němu museli evakuovat obyvatelé některých obcí. Vzplály i některé domy. Kouř se rychle šíří napříč Českem a je cítit v Praze, Středočeském kraji i na Vysočině.

„Na toto stačí jedno slovo ‚PEKLO‘,“ komentují zásah dobrovolní hasiči z Velkého Šenova. Do akce se mimo dobrovolných hasičů zapojili i profesionálové, kterých má být podle aktuálních informací kolem 150.

Hasiči se během pondělí museli stáhnout z obce Mezná, kde se jim oheň vůbec nedařilo dostat pod kontrolu a začalo hořet několik domů. V úterý ráno se do oblasti vrátili. Pracovník Správy NP České Švýcarsko Václav Sojka, který byl na místě, CNN Prima NEWS sdělil, že v Mezné není kvůli kouři téměř nic vidět. Požár navíc označil za pravděpodobně vůbec nejhorší za posledních sto let.

Později se ukázalo, že Mezná požárem velmi silně utrpěla. Místní budovy jsou ohněm naprosto zdevastované.

Podle hasičů hoří v Českém Švýcarsku plocha o velikosti 30 hektarů. Evakuace se mimo Meznou dotkla i většiny obyvatel Hřenska, hasiči odvezli také účastníky dětského tábora ve Ferdinandově.

Zatím nejsou hlášena závažná poranění. Mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan CNN Prima NEWS informoval, že dosud jsou evidovány maximálně odřeniny.

Aktuální informace o požáru v Národním parku České Švýcarsko můžete sledovat na CNN Prima NEWS či přímo v našem on-line článku.

Národní park České Švýcarsko běžně patří mezi nejkrásnější oblasti v České republice, kam každoročně zamíří tisíce turistů.

Tagy:
požár hasiči oheň Středočeský kraj Hasičský záchranný sbor Velký Šenov Česko Praha Hřensko Národní park České Švýcarsko Mezní Louka sbor dobrovolných hasičů