OBRAZEM: Ohnivé inferno pustoší Kanadu, kouř dusí USA. V New Yorku to vypadá jako na Marsu

Obyvatelé New Yorku musí kvůli smogu z kanadských požárů dbát na vyšší opatrnost. Na místě jsou třeba roušky a respirátory, ideálně pak vůbec nevycházet ven.

Kanadu postihla vlna rozsáhlých požárů

Kanadští hasiči aktuálně zápasí s rozsáhlými požáry, které se projevují i stovky kilometrů směrem na jih ve Spojených státech. Svět obletěly záběry z amerického New Yorku, které působí jak z postapokalyptického filmu. Metropole je zahalena do oranžového oblaku, přes který je velmi špatně vidět. Smog je citelně znát také v hlavním městě USA Washingtonu, D.C. a pochopitelně i v kanadských městech.

V Kanadě bývají lesní požáry časté. Jejich sezona začíná obvykle na jaře a končí zhruba během září. Letošní vlna ovšem tamní hasiče nepříjemně překvapila. Napřed se požáry projevily na západě v Britské Kolumbii, nyní se však pozornost upíná na východ země.

ČTĚTE TAKÉ: Rok po tragickém požáru v Roztokách: Alzheimer centrum brzy otevře, vyšetřování neskončilo

Ničivý živel velmi tvrdě zasáhl provincii Nova Scotia a také sousední frankofonní Québec. Zde se nachází až 130 požárů, přičemž zhruba stovka z nich má být pod kontrolou, informuje televizní a rozhlasová stanice CBC. Smog se odtamtud ovšem kvůli větru dostává i jinam, konkrétně na jih k východnímu pobřeží USA.

Celkem je v Kanadě přes 400 ohnisek a hasiči hlásí, že pod kontrolou nemají ani polovinu z nich. Mimořádně velké oblasti v plamenech jsou také ve státě Alberta či Saskatchewan.

A může být ještě mnohem hůř. Kanadský premiér Justin Trudeau jen pár dní nazpět varoval, že letošní sezona lesních požárů může být opravdu mimořádně špatná. „Rok za rokem i v souvislosti s klimatickou změnou vidíme čím dál intenzivnější lesní požáry, a to dokonce na místech, kde by normálně nenastaly,“ popisoval na tiskové konferenci Trudeau.

On-line deník National Observer citoval kromě premiéra také ministra pro mimořádné události Billa Blaira, který prohlásil, že „aktuální předpověď pro nadcházející měsíce naznačuje potenciál pro pokračování zvýšené aktivity požárů“.

Oranžový New York

Do boje s živlem se zapojily i jiné státy v čele se sousedními USA. Američané poskytli Kanadě na 600 hasičů a podpůrného personálu, pomoc posílají také Francouzi, Španělé či Portugalci.

Američané mají mimořádný zájem dostat oheň pod kontrolu. Kouř se totiž dostává i na jejich území, zejména na hustě obydlené východní pobřeží Spojených států.

Internet zaplavily stovky fotek a videí například z New Yorku. Světově proslulá metropole se kvůli kouři zbarvila do oranžova, většinu dne je tam nedýchatelno a není tam příliš dobře vidět. Oranžová obloha místní děsí. „Venku to vypadá jako na Marsu,“ sdělil deníku The Washington Post jeden místní podnikatel.

Tamní média píší, že oblast vypadá jako z „jiného světa“. Zasažena byla také města jako Washington, D.C. nebo Philadelphia. Přímo v New Yorku navíc došlo k varování, aby hlavně nejzranitelnější skupiny obyvatel nevycházely ven, a pokud musí na ulici, tak jen s ochranou kolem úst.

Tagy: