OBRAZEM: Extrémní požáry v Kanadě. Kouř pohltil i tisíc kilometrů vzdálený New York

Rozsáhlé lesní požáry, které postihly kanadskou provincii Québec, představují problém nejen pro jednotky zasahujících hasičů, ale i pro obyvatele v Torontu, Ottawě či New Yorku. Množství dýmu spolu s povětrnostními podmínkami totiž výrazně zhoršily ovzduší jak v kanadských městech, tak na severovýchodním pobřeží Spojených států. Městské úřady v obou státech již občany varovaly před zhoršenou kvalitou vzduchu. Podmínky v New Yorku se podle odhadů mají tento týden ještě zhoršit, uvádí web AccuWeather.

V hustě zalesněné oblasti Québecu hoří až 160 lokálních požárů, které již stačily spálit 3,3 milionu hektarů půdy. Ohniska se snaží dostat pod kontrolu tamní hasičské jednotky. Kouř, který se line z východu Kanady, zahalil především kanadská města Toronto a Ottawu spolu s dalšími přilehlými oblastmi, informuje web BBC.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Rok po tragickém požáru v Roztokách: Alzheimer centrum brzy otevře, vyšetřování neskončilo

Vládní agentura, jež zajišťuje informace o místním podnebí, Environment Canada, zvýšila výstrahu pro Ottawu na nejvyšší možné nebezpečí, tedy na „velmi rizikovou“. Kvalita ovzduší pro Toronto a okolí byla nastavena na „značně rizikovou“.

Dým se rozšířil i mimo hranice Kanady na severovýchod USA. Zasaženy tak byly státy New York či Connecticut. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí klasifikovala stav ovzduší v těchto státech jako „zdraví škodlivý“, a to zvláště pro lidi, kteří trpí problémy s dýchacími cesty. Výstrahy agentury se rozšířily i na města Boston, Washington D.C. či Pittsburgh a přilehlé státy, jak zmiňuje web AccuWeather.

Vedle varování a doporučení úřadů se mohou obyvatelé New Yorku setkat s dopady požárů quebeckých lesů i na vlastní oči. V úterý totiž město zahalila smogová mlha. Podle portálu Iqair, který srovnává kvalitu ovzduší ve světě, měl New York ve středu ráno druhé nejvíce znečištěné ovzduší na světě po Dillí. Starosta Eric Adams spolu s tamními úřady vyzval k tomu, aby místní omezili svůj pohyb venku na minimum a aby příliš nevětrali. Výstraha platí především pro děti a seniory.

Kouřový opar dopadá na lidi s onemocněním dýchacích cest

Situace je problematická zejména pro lidi, kteří mají nějaké onemocnění dýchacích cest. „Během těchto dnů se zvýšeným znečištěním ovzduší registrujeme větší počet návštěv nemocnic,“ uvedl pro web BBC Matthew Adams, profesor na univerzitě v Torontu. „Lidé, kteří do nemocnic přijdou, již zpravidla trpí nějakým zásadnějším respiračním onemocněním,“ dodal.

Lidé mohou v souvislosti se zhoršením ovzduší zaznamenat krátkodobé potíže s dýcháním. V oblastech, kde se lesní požáry vyskytují často, však znečištění může přispět ke vzniku dlouhodobých nemocí, například rakoviny či jiného onemocnění plic.

Tagy: