OBRAZEM: Nebe nad Španělskem rozsvítila kometa. Záběry modré záře zaplavily internet

Nad Portugalskem prolétl meteor.

Nad Portugalskem prolétl meteor

Lidé na Pyrenejském poloostrově byli o víkendu svědky neobyčejné podívané. Nad částí Portugalska a Španělska shořel úlomek komety. Jak ukázala videa na sociálních sítích, padající objekt na okamžik rozzářil oblohu jasně modrou barvou.

Jako modrá ohnivá koule z filmu. Tak popisovali svědci objekt, který rozzářil oblohu nad Pyrenejemi. Evropská vesmírná agentura (ESA) nejprve uvedla, že šlo o ohromující meteor, který se pohyboval rychlostí přes 44 kilometrů za hodinu. Později ale odborníci informovali, že jasné modré světlo způsobil úlomek komety.

ČTĚTE TAKÉ: Polární záře ozdobila oblohu po celém světě. Podívejte se na výběr nejlepších fotografií

Malý kousek pak shořel nad Atlantickým oceánem. „Pravděpodobnost nalezení jakýchkoli meteoritů je velmi nízká,“ uvedla podle serveru Sky News ESA. Jasné tóny modré a zelené pak podle NASA způsobuje hořčík, který v meteorech hoří.

Záběry padajícího objektu ihned zaplavily sociální sítě. „Vypadalo to skoro jako denní světlo. Všichni jsme se ohlédli a viděli to,“ popsal událost Bernardo Taborda z Lisabonu agentuře Reuters. Připadlo mu to jako vystřižené z filmu. „Bylo to úžasné, byli jsme ohromeni,“ dodal.

Reuters zároveň informovala, že některé lidi padající objekt vyděsil. Mnozí kontaktovali záchrannou službu a několik hovorů evidovala také španělská tísňová linka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nevídaný jev v jižních Čechách. Šlo o prachového raráška nebo gustnado? dohadují se lidé

Tagy: