OBRAZEM: Polární záře rozzářila nebe nad Českem. Obloha hrála všemi odstíny rudé

V Česku šla opět vidět polární záře.

Oblohu nad Českem rozzářila polární záře

Večerní nebe bylo v neděli úplně červené. Jak upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), lidé v Česku mohli obdivovat polární záři. Ta u nás byla naposledy k vidění letos v dubnu. Podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě je možné, že se polární záře nad českým obzorem občas objeví až do pátku 10. listopadu.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Nejčastěji si ji vychutnají lidé v polárních oblastech. V našich zeměpisných šířkách je její výskyt spíše vzácný. Když už se ale na nebi objeví, stojí to za to.

ČTĚTE TAKÉ: Šance na spatření polární záře v Česku. ČHMÚ radí, jak ji zahlédnout, zmiňuje ale i háček

Nejlépe záře vynikne na fotografii, jak je to vidět v příspěvku, který ČHMÚ sdílel od fotografa ze Slezska. „Ve Slezsku je polární záře vidět fotograficky velmi dobře – momentka z terénu od Zbyňka Černocha. Pouhým okem jen lehce,“ okomentovali meteorologové. Ti zároveň uvedli, že záře byla velmi silná. „Takovou jsme nezažili už roky,“ dodali.

K pozorování záře je nutná jasná obloha. Meteorologové nejprve upozorňovali, že je na nebi nad Českem velká oblačnost. Nicméně podle snímků, které lidé sdíleli na sociální síti X je patrné, že řada z nich měla štěstí, obloha se nad jejich hlavami protrhala a oni mohli obdivovat kouzlení přírody. Nebe se barvilo převážně do rudých tónů, na některých místech bylo do růžova, nad Prahou lehce nafialovělé.

Na některých místech Česka se předpovědi meteorologů naplnily a mraky neustoupily. „Bohužel, u nás v Hrušovanech u Brna je na severní směr zataženo,“ napsal zklamaný pozorovatel z jižní Moravy a sdílel alespoň snímky z webkamery ve Valašském Meziříčí.

Tagy: