Šance na spatření polární záře v Česku. ČHMÚ radí, jak ji zahlédnout, zmiňuje ale i háček

V Česku by v neděli po setmění mohla být vidět polární záře. Na síti X na to upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na většině území ale panuje velká oblačnost, zmenšená bude podle meteorologů na jihu České republiky. K pozorování je nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě je možné, že se polární záře nad českým obzorem občas objeví do pátku 10. listopadu.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. Podle Horálka je současná polární záře důsledkem přímého zásahu Země oblakem nabitých částic ze Slunce, který se uvolnil 3. listopadu dopoledne.

ČTĚTE TAKÉ: Polární záře ohromila Česko. Vidět byla i ve městech, krása vynikla až na fotkách

„Dnes (v neděli, pozn. red.) před obědem dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí. Aktuálně je zemské geomagnetické pole narušené a je naděje na spatření polární záře po setmění. Není vyloučené, že ještě dorazí k Zemi i další, pozdější erupce. V takovém případě by šance na spatření polární záře ještě výrazně vzrostla,“ uvedl ČHMÚ.

Počasí ale podle meteorologů pozorování moc nepřeje, na většině území se totiž vyskytuje velká oblačnost. Větší šance na zmenšenou oblačnost jsou na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě. „Pokud se o spatření polární záře chcete pokusit, můžete hned zvečera,“ sdělili.

Sledovat polární záři je podle odborníků nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe na horách či jiných místech, kde je tmavá obloha. V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, v ČR se objevují nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města. Polární záře se v neděli dá podle Horálka rozeznat červenou a zelenou barvou.

Jak dlouho budou v Česku pozorovatelné, se nedá odhadnout. „Vše závisí na vlastnostech slunečního větru, který k nám po tomto impaktu (dopadu tělesa) proudí. Vědci se domnívají, že zvýšená geomagnetická aktivita potrvá až do 10. listopadu, kdy se v občasných intervalech mohou objevit další polární záře i nad českým a slovenským obzorem. Pravděpodobně budou viditelné jen fotograficky,“ uvedl.

Polární záře se nedají předpovídat s jistotou

Modelování pohybu slunečního větru je obtížné, vychází jen z dějů na Slunci a stavu jeho zemského magnetického pole. „Sluneční vítr ale k Zemi putuje až dva dny a za tu dobu na své pouti může změnit své vlastnosti. Polární záře se tedy nedají předpovídat s jistotou, pouze v hodnotách pravděpodobností,“ dodal Horálek.

Letos byla v Česku vidět polární záře v únoru a v dubnu, kdy byla na řadě míst výrazná a dobře rozpoznatelná i z velkých měst, i tehdy někde pozorování zhatily mraky. Záře byla nejen červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu, komentovala tehdy na svém webu tuto nevšední nebeskou podívanou Česká astronomická společnost.

Tagy: