OBRAZEM: Pražský hrad na nohou. Zelenskyj oblékl tradiční zelené triko, sklidil potlesk

Do Prahy dorazil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v hlavním městě jedná s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Pražský hrad je od oznámení návštěvy na nohou. Podívejte se na fotografie z místa.

Poté, co vojenská hudba zahrála ukrajinskou a českou hymnu, prezidenti prošli kolem nastoupených příslušníků Hradní stráže. Posléze se hlavy států odebraly do útrob Hradu, kde jednaly v Habsburském salonu.

Na Hradčanském náměstí příjezd Zelenského v tradičním zeleném triku sledovaly za zátarasy desítky lidí, kteří rozvinuli transparent „Ukrajinu v NATO“ a drželi ukrajinské a české vlajky. Příjezd kolony ocenili potleskem. Přihlíželi také například hradní kancléřka Jana Vohralíková nebo vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Zelenskyj má v plánu jednat také s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Setká se má rovněž se členy vlády a Parlamentu.

Pavel na Twitteru uvedl, že na Hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět. „Za Českou republiku ho dnes mohu znovu osobně ujistit, že v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude,“ napsal.

Návštěva má být podle Hradu vyjádřením ocenění podpory, kterou Česko poskytuje Ukrajině od začátku ruské agrese, a má přinést vzájemné ujištění, že tato podpora bude pokračovat.

Tagy: