OBRAZEM: Rusko zahájilo invazi. O život přišly stovky lidí, Ukrajinci utíkají z domovů

Ruské tanky přejely Ukrajinskou hranici. Ruský prezident Vladimir Putin v noci na čtvrtek oznámil, že se rozhodl provést zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací v Donbasu. Zemí otřásají exploze. Sociální sítě začaly plnit záběry bombardování z různých koutů Ukrajiny. Tamní ministr vnitra uvedl, že během útoků přišlo o život minimálně několik stovek lidí.

Putin oznámil zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací na Donbasu. „Okolnosti vyžadují, abychom podnikli rozhodné a okamžité kroky,“ řekl prezident podle agentury RIA Novosti. „Donbaské lidové republiky se obrátily na Rusko se žádostí o pomoc. V tomto ohledu v souladu s článkem 51, částí 7 Charty OSN, se svolením Rady federace a v souladu se smlouvami o přátelství, které ratifikovalo shromáždění, jsem se rozhodl provést speciální vojenskou operaci.“

„Jejím cílem je chránit lidi, kteří jsou již osm let vystaveni zneužívání a genocidě ze strany kyjevského režimu. Za tímto účelem budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny. A také chceme postavit před soud ty, kteří se dopustili mnoha krvavých zločinů proti civilistům,“ citovaly ho ruskojazyčné stránky BBC.

Rakety i vylodění vojáků

Rusko zahájilo invazi a hranici přejely tanky. Ve stejné době přitom jednala Rada bezpečnosti OSN, která stále doufala v mírové řešení. Rusové začali s plošným útokem. Ke všemu došlo neočekávaně rychle.

Během pár minut začala hlásit výbuchy všechna velká ukrajinská města. Kyjev, Oděsa, Mariupol. To jsou jen některé z obydlených oblastí, kam začaly dopadat rakety.

Ukrajina ve válečném stavu

Celému útoku předcházelo několikatýdenní varování Američanů, kteří možnou invazi předpověděli s řadou detailů.

Ukrajinský ministr vnitra uvedl, že během náletů přišlo o život minimálně několik stovek lidí. Prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na občany, aby zůstali doma a v klidu. Ukrajina vyhlásila válečný stav.

Tagy: