OBRAZEM: Obří syroví kapři a k tomu hodně piva. Umělá inteligence má o Češích na Vánoce jasno

Smažený kapr či řízek, bramborový salát, tuna cukroví a vaječný koňak. Dobroty na štědrovečerní večeři se v českých domácnostech zpravidla liší jen v drobných detailech a ingrediencích. Jak se ale na tradiční vánoční pokrmy dívá umělá inteligence? V redakci CNN Prima NEWS jsme použili nástroje Midjourney a Bing Image Creator, které vyrukovaly s vlastními verzemi české štědrovečerní večeře. Nechybí obří kapříci, velké sklenice piva ani poněkud výstřední vánočka a „včelí úly“. Kdo ví – třeba vás výtvory z jedniček a nul inspirují na příští Vánoce.

Problémy přišly už při zadávání hlavního chodu. Ani jeden nástroj se totiž nedokázal poprat se smaženým kaprem a spíše ho podávaly syrového na vařených bramborách. Bramborový salát byl spíše dodatečnou přílohou na vedlejší misce. Především Bing Image Creator od Microsoftu nešetřil na velikosti a nebál se servírovat rybu větší než celý talíř – a místy ještě se zvláštním bílým posypem. Mouka? Cukr? Těžko říct.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoce před 100 lety: S gramofonem i luxem pod stromečkem. Kapr ale jen pro elity

Společným jmenovatelem některých obrázků ovšem bylo pivo. Zdá se, že heslo „tradiční česká štědrovečerní večeře“ si umělá inteligence vyložila po svém, co se týče českých aspektů. Nechyběly samozřejmě vánoční ozdoby na pozadí, od vánočních stromečků, tyčinek skořice či šišek a Santa Clausů. Ježíška asi AI ještě nezná dostatečně věrně.

Situace byla podobná u alternativ ke kaprovi, tedy smažených řízků. Dobroty v trojobalu podávaly generátory obrázků jak s bramborovým salátem, tak pečenými či vařenými brambory. V jednom případě přibyly také hranolky. Pivo si naopak své místo uhájilo.

Zábavný výsledek přišel se žádostí o vánoční vinnou klobásu, která vypadá spíše jako pečená spirála ze špekáčků. Samostatný bramborový salát už vypadal o něco více k světu – nechyběla v něm šunka ani pořádná porce majonézy, místo dostala navíc i rajčata. Jen teda „brsalát“ zapomněla umělá inteligence pořádně zamíchat…

Následně byla řada na sladkou tečku. Vánočka od nástroje Bing vypadá spíše jako obří bábovka s rozinkami, mandlemi a rybízem. S tradičním sladkým pečivem se zřejmě nepotkala ani ve dveřích, třebaže vypadá jistě chutně. Na perníčcích s cukrovou polevou se nedalo nic zkazit, na to jsou až příliš rozšířené po světě.

Větší trápení měla umělá inteligence s tradičním českým cukrovím, nechytala se ani na vanilkových rohlíčcích, ani včelích úlech. Místo toho nabídla trdelníkovité dortíky, rolády nebo vaflovité zákusky ve tvaru včelích pláství. Důstojným finále pak byl vaječný koňak v průzračných sklenicích obklopených sněhem a kořením.

S trochou péče nebo s placenými verzemi nástrojů by jistě šlo vykouzlit ještě lepší výsledky. Zde nicméně stojí za připomenutí, že každý obrázek dokázala umělá inteligence vytvořit v řádu několika sekund a jednovětného zadání. Tak schopná současná AI je. Příště ji v redakci vyzkoušíme z dalších vánočních tradic.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Který vánoční stromeček získal nejvíce hlasů? Vítěz vás možná překvapí. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: