Němečtí zemědělci zablokovali přechod s Českem. Tisíce traktorů paralyzují zemi

Traktory vyrazily i do centra Berlína (8. 1. 2024).

Protesty německých zemědělců

Němečtí farmáři v pondělí na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství zablokovali po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Velkou blokádu uspořádali podle deníku Passauer Neue Presse v bavorské obci Philippsreut na hranicích s Českou republikou, přechod ve Strážném byl kolem deváté hodiny ranní zcela neprůjezdný. Zhruba o dvě hodiny později se opět zprůjezdnil, řidiči by však podle policie měli nadále počítat s možnými komplikacemi a zdržením.

Čeští řidiči musí počítat s komplikacemi na dálnici, která spojuje Prahu s Drážďany. Velké blokády jsou mimo jiné v okolí Drážďan, kde zemědělci znepřístupnili dálniční nájezdy. Traktory a další zemědělskou technikou blokují rovněž dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoční klid je u konce, strojvedoucí v Německu budou stávkovat. Jak ovlivní spoje s Českem?

V bavorském Freyungu se brzy ráno zemědělci shromáždili na parkovišti jednoho ze supermarketů, odkud se pomalou jízdou vydali v koloně k hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný, který před devátou hodinou úplně zablokovali.

Na české straně se utvořila kolona kamionů, kolem 9:00 byla asi kilometr dlouhá. Řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. „Pendleři, kteří dojíždějí do Německa do zaměstnání, se v osobních autech obrací a vrací zpět. Nákladní vozy však stojí v koloně, která je přibližně kilometr dlouhá,“ uvedla tehdy policejní mluvčí. Přechod se později uvolnil. „Nyní se už rozjíždí a postupně by snad měl být provoz plynulejší,“ doplnila mluvčí v 10:50.

Cestám do Německa se vyhněte, doporučuje policejní mluvčí

Pokud nejsou nutné, čeští řidiči by se měli cestám do Německa vyhnout, doporučila Schwarzová. „Vzhledem k situaci, která na přechodech panuje, nechceme doporučovat řidičům, aby si místo Strážného vybrali jiné místo pro cestu do Německa. Situace může být komplikovaná i jinde. Proto spíš apelujeme na řidiče, pokud dnes (v pondělí, pozn. red.) nemusí do Německa, ať nikam necestují,“ řekla ráno policejní mluvčí.

Zablokovaný byl zhruba tři hodiny i hraniční přechod Boží Dar / Oberwiesenthal. Čeští policisté na místě situaci sledovali, případně posílali řidiče jiným směrem. Zatím na přechodu zůstávají, zároveň nevylučují, že se blokáda nebude opakovat. „Krátce před 11:00 jsou všechny hraniční přechody v Karlovarském kraji plně průjezdné. Na Božím Daru situaci stále monitoruje policejní hlídka a v případě potřeby bude situaci řešit. To znamená, že pokud by byl hraniční přechod opět neprůjezdný, tak budou policisté řidiče navádět na objízdné trasy,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Jan Bílek.

V Karlovarském kraji lze do Saska jet i přes Kraslice nebo Vojtanov na Chebsku, v Ústeckém kraji mohou řidiči volně přejíždět mezi Německem a Českem přes Horu Sv. Šebestiána na Chomutovsku a další přechody v regionu. Podle informací policie jsou tyto přejezdy stále volně průjezdné. Farmáři ráno zablokovali i přechod ve Vejprtech. V Plzeňském kraji není uzavřený žádný přechod, větší počet strojů pouze ztěžuje průjezd na přechodu Folmava / Furth im Wald.

Traktory v centru Berlína

Farmáři po celém Německu organizují řadu protestních akcí – od kolon traktorů na silnicích po jejich shromažďování ve městech, informoval deník Focus. Podle představitelů Ingolstadu se jen v tamním regionu účastní až dva tisíce traktorů a kamionů. Kromě farmářů protestují i některé přepravní společnosti kvůli navyšování mýtného pro kamiony, uvedl deník Tagesschau. Policisté varovali před masivními zácpami. Některé příspěvky zemědělců ze sociálních sítí naznačují, že plánují blokovat veškeré sjezdy z některých dálnic.

Blokády německá média hlásí mimo jiné z Hesenska, Saska-Anhaltska, Severního Porýní-Vestfálska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska. Problémy se nevyhnuly ani Berlínu, kde je na cestě do centra města kolona asi 300 traktorů. V hlavním městě se k zemědělcům přidali také řidiči nákladních vozů, kteří blokují hlavní tah u Braniborské brány v centru metropole.

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied v polovině prosince varoval vládu, že pokud neodvolá chystané škrty v zemědělství, rozpoutají farmáři od ledna takové protesty, jaké Německo ještě nezažilo. Kabinet Olafa Scholze jim před týdnem vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že daňové zvýhodnění dieselu pro zemědělské stroje bude rušit postupně v několika krocích. DBV ústupek považuje za nedostatečný a požaduje odvolání všech úsporných návrhů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zkraťme dobu cesty zvířat na porážku, navrhuje Evropská komise. Maso zdraží, varují zemědělci

Tagy: