OBRAZEM: Vajíčka, pomlázky a mrskáči. Jak slaví Velikonoce Fiala, Babiš a další politici?

Na velikonoční svátky se těšili i čeští politici. Někteří upletli pomlázky, upekli beránky, obarvili vajíčka a vyrazili na koledu, jiní jeli na výlet nebo odpočívají. Se svými zážitky se podělili na sociálních sítích.

Premiér Petr Fiala (ODS) poslal velikonoční přání už v pátek. „Velikonoce jsou pro mne především svátkem zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Připomínají utrpení. Ukřižování připomíná, že v utrpení může být člověk sám, může cítit pochyby a zoufalství. Myslím, že nám to může pomáhat zvládnout naše slabosti, problémy, nedůvěru a pocit osamění. A potom je úžasná věc vzkříšení a zmrtvýchvstání, tedy naděje. Obrovská naděje pro svět. Přeji Vám všem krásné Velikonoce,“ napsal premiér na sociální sítě.

Své přání přidal i bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Všichni cítíme, že jaro je konečně tady. Pro spoustu z nás je to nový začátek. Oslava plodnosti, mladosti a přírody. Jsem moc rád, že Velikonoce po několika letech konečně oslavíme naplno. Chlapi půjdou vyšlehat holky, aby nám neuschly (ale s citem, prosím), a taky to pořádně zapít (také s citem). Velikonoce jsou také největší křesťanské svátky. Přeju vám krásné dny plné rozjímání a rodinné pohody,“ uvedl.

Dodal, že letos vynechá svůj tradiční pořad Čau lidi, protože „svátek nemá být o politice“. Dříve však pořad o Velikonocích natáčel. Dokonce v něm i „vyšupal“ svou manželku Moniku.

Gazdík v kroji, Rakušan se syny

Někteří politici přidali i fotografie. Například ministr školství Petr Gazdík (STAN) dal na Twitter fotku v kroji a s pomlázkou. Na to zareagoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který přidal fotografii se dvěma syny, košíkem plným barevných vajíček a pomlázkou na Instagram se vzkazem, že tradice také drží. Později připojil i „nestylizovanou realitu plnou velikonoční svěžesti a radosti“.

Pomlázku s dětmi pletl i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). V pondělí ráno na Facebook přidal fotku s proutky. Snímek s barevnými vajíčky přidala i jeho kolegyně z europarlamentu Dita Charanzová (ANO).

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) upekla beránka. „Na Velikonoce mám napečeno, tak k nám zítra mohou zavítat koledníci,“ vzkázala v neděli na Facebooku.

Výlet lokálkou i mrskáči

Její stranický kolega Karel Havlíček (ANO) vyrazil jako každý svátek se svým psem a rodinou na výlet. „Dnes šumavskou lokálkou po krásné železniční trati č. 194 směr Zlatá Koruna, pěšky přes penzion Hamr Dívčí Kámen a ukončení v hospodě Na Zastávce Vrábče. Všem přeji krásný sváteční den,“ vzkázal lidem.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová uvedla, že své nejoblíbenější svátky stráví s milovanou rodinou. Barvila vajíčka a pekla beránka. „Těším se i na mrskáče, jak na Moravě říkáme koledníkům, snad mě budou šetřit,“ zavtipkovala na sociálních sítích.

„Doufám, že si dnes pánové vysloužíte nějaké to vajíčko nebo čokoládového zajíce,“ přidal se i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tradice mají těšit, ne strašit

Velikonoční přání přidal i šéf SPD Tomio Okamura. „Velikonoce slavíme v době, která se v mnoha ohledech nezdá nejlepší, ale právě svátky jako Velikonoce tu jsou od toho, abychom si nejen odpočinuli od každodenních starostí, ale abychom také načerpali naději, že jako je po zimě jaro, tak po všem zlém se zase vrátí to dobré,“ napsal na Facebook.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) zdůraznila, že tradice lidi mají těšit, ne strašit. Upozornila, že velká část žen si šlehání pomlázkou neužívá. „Pro 60 % z nich je to nepříjemné a každá desátá žena tuto tradici dokonce obrečela. A že některým ženám pak zůstávají na těle modřiny, to by se rozhodně nemělo dít za žádných okolností. Jak ale dokládá Konsent – když to nechce, tak to nechce,“ uvedla.

Jít na pomlázku podle ní může být ale nepříjemné i mužům. „Cítí se u toho například trapně nebo se do toho nutí jen pod společenským tlakem,“ podotkla Richterová s tím, že si lidé mají dělat Velikonoce takové, aby se jim líbily.

Tagy: