OBRAZEM: Voda se valí Chersonskou oblastí, lidé prchají z domovů, Dněpr stoupl až o 10 metrů

Kvůli protržené Kachovské přehradě je značná část Chersonské oblasti pod vodou. Po sociálních sítích se šíří videa ze zaplavených měst, a to od oficiálních ukrajinských zdrojů i místních obyvatel. Pod vodou má být podle Moskvou dosazeného starosty Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva asi 600 domů. Záběry zobrazují rozsah škod.

V kritické oblasti na západním břehu Dněpru se podle šéfa chersonské regionální vojenské správy Oleksandra Prokudina nacházelo asi 16 tisíc obyvatel, do bezpečí je přepravovaly autobusy. Během dne byl z Chersonu vypraven také evakuační vlak. Obyvatelé byli zároveň vyzváni, aby se v co největší míře zásobili vodou.

Správa okupované části Chersonské oblasti sdělila, že riziko záplav se týká 14 obcí s celkem 22 tisíci obyvateli. Podle Moskvou dosazeného starosty Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva je město pod vodou. Zatopeno bylo asi 600 domů. Voda měla podle webu Interfax.ru v Dněpru stoupnout až o 10 metrů.

ČTĚTE TAKÉ: Téměř milion mrtvých. Protrženou přehradou hromadně zabíjeli Britové, Stalin nebo Čankajšek

Podle informací ukrajinského ministerstva vnitra bylo ke čtvrté hodině odpoledne evakuováno téměř 1 500 obyvatel. Ve vodě se také podle resortu nacházejí ruské miny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal kvůli protržení Kachovské přehrady mimořádné jednání bezpečnostní rady. „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru a připojil video poškozené přehrady. Později vyzval svět k novému kolu protiruských sankcí, zejména na ruský muniční průmysl a jaderný sektor. Ukrajina kvůli vývoji žádá také svolání Rady bezpečnosti OSN.

Analýza CNN odhalila, že přehrada mohla být poškozena už několik dní před tím, než se protrhla. Podle satelitních snímků došlo k viditelným změnám na konstrukci mezi 1. a 2. červnem.

Tagy:
Moskva Twitter Ukrajina evakuace ohrožení přehrada Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rada bezpečnosti OSN Dněpr Chersonská oblast Nova Kachovka Kachovka Kachovská přehrada