Perrymu se stala osudnou populární droga 80. let. Dal jsem si a cítil, že umírám, napsal dřív

Matthew Perry

Krátce poté, co svět obletěla pitevní zpráva o příčině smrti Matthewa Perryho, média poukázala na hercovy paměti. V nich psal mimo jiné o ketaminu, na jehož účinky podle soudních lékařů koncem letošního října zemřel. Když anestetikum užíval, měl často pocit, že umírá, připomíná web Page Six. „Je to jako dostat do hlavy obrovskou lopatou štěstí,“ uvedl herec.

„Ketamin byl v osmdesátých letech populární pouliční drogou. Dnes existuje jeho syntetická forma a používá se buď ke zmírnění bolesti, nebo k pomoci při depresích,“ vysvětlil Perry ve své knize, která v češtině vyšla pod názvem Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih. „Je na něm napsáno mé jméno – klidně ho mohli nazvat ‚Matty‘,“ uvádí Page Six.

ČTĚTE TAKÉ: Zásadní průlom v případu úmrtí Perryho: Soudní lékaři určili příčinu skonu hvězdy z Přátel

Herec dostával infuze ketaminu ve švýcarské léčebně, kde bojoval se závislostí během pandemie v roce 2020. Drogu popsal jako „obrovský výdech“. Při užívání měl zavázané oči a poslouchal hudbu. Během infuzí se prý úplně „oddělil“ od sebe a často měl pocit, že umírá. „Aha, pomyslel jsem si, takhle to dopadá, když umíráš,“ uvedl ve svých memoárech. „Přesto jsem se o to neustále hlásil, protože to bylo něco jiného a všechno jiné je dobré.“

„Brát ketamin je jako dostat do hlavy obrovskou lopatou štěstí. Ale kocovina byla drsná a tu lopatu převážila,“ dodal herec.

Perryho toxikologická zpráva odhalila, že dostával infuze ketaminu i po svém pobytu ve Švýcarsku. Poslední prý dostal asi týden a půl před smrtí. Soudní lékař však poznamenal, že poločas rozpadu ketaminu je pouze tři až čtyři hodiny, takže poslední transfuze nemohla být příčinou jeho smrti. To by nasvědčovalo tomu, že si herec musel obstarat drogu sám. „Droga v Perryho těle sloužila spíše k rekreačnímu užití,“ řekl pro Page Six neurolog Bankole Johnson. Jak se herec k droze dostal, zatím není jasné.

Kromě ketaminu zemřela hvězda seriálu Přátelé také na utonutí, ischemickou chorobu srdeční a opioid buprenorfin, potvrdila pitevní zpráva.

Perryho, který léta otevřeně bojoval se závislostí, našla mrtvého v bazénu 28. října ve vířivce v jeho rezidenci asistentka, která vyřizovala pochůzky. Předpokládá se, že před svým skonem byl 19 měsíců střízlivý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozloučení s Perrym: Kolegové z Přátel skrývali slzy za brýlemi. Kdo nesl rakev?

Tagy: