Velký český úspěch: Bijec Procházka vyvolal v kleci vítězný chaos, řekl si o titulovou bitvu

Jiří Procházka proti Rakičovi

Procházka triumfoval

Parádní kop na hlavu a pak sada tvrdých úderů pěstmi. Procházka srazil Aleksandara Rakiče k zemi v polovině druhého kola a už mu nedovolil vstát. Rozhodčí souboj ukončil ve prospěch českého samuraje, který tak vyhrál nad Rakušanem se srbskými kořeny skvělým technickým knockoutem, a proto je blízko další titulové bitvě. O což si hned po zápase i řekl: „Chci šampiona!“ K tomu všemu došlo na mimořádně exponovaném jubilejním turnaji UFC 300 v Las Vegas, který s napětím sledoval celý svět bojových sportů.

Obří událost a mimořádně důležitý souboj. Jiří Procházka vstupoval na turnaji UFC 300 v Las Vegas do boje s rodákem z Vídně Aleksandarem Rakičem s tím, že v případě vítězství dostane brzy znovu možnost zápasit o titul polotěžké váhy UFC. A povedlo se.

ČTĚTE TAKÉ: Rakičovi drsňáctví moc nebaštím, říká s úsměvem Procházka. A děkuje do Česka za energii

Zdálo se, jako by se Procházka v prvním kole nemohl rozjet. Údery a hlavně kopy (low kicky, pozn. red.) zasazoval spíše Rakič. V poslední minutě prvního kola se ale český samuraj rozjel, rivala skvěle natrefoval a pokusil se i o naskočené koleno.

Druhé kolo už ale bylo v režii Procházky. Po druhé minutě zasadil skvělý kop na hlavu a o něco později dostal pěstmi Rakiče na zem, kde mu nedal šanci a rozhodčí musel střet ukončit.

„On (Rakič) o mně říkal, že nejsem samuraj. To je pravda, já nejsem samuraj. Jsem chlápek z Česka. Ale my všichni něčím žijeme a něčím se inspirujeme. A samurajské ideje jsou něčím, co mám v sobě,“ řekl po triumfu Procházka. „Není důležité, kdo vyhraje v dnešním hlavním zápase (Alex Pereira vs. Jamahal Hill – titul polotěžké váhy obhájil už v prvním kole Pereira, pozn. red.), ale já chci pak šampiona!“

Podívejte se na závěrečné okamžiky duelu Procházka vs. Rakič

Dlouho očekávaný souboj uvedla video-upoutávka, v níž opět zaznělo Rakičovo vyjádření, že považuje Procházku za „falešného samuraje“. Když na bojiště přicházel český válečník, publikum reagovalo nadšeně. Pak oba bijce uvítal v kleci nejslavnější uvaděč MMA galavečerů Bruce Buffer.

Jak bývá v Americe běžné už od dob největších boxerských galavečerů, i v případě MMA turnajů se hala zaplňuje až ke konci akce čím blíže je hlavní zápas. Nicméně ve chvíli, kdy do klece nastupoval Procházka s rivalem Rakičem, byla O2 arena v Las Vegas už prakticky plná.

Předzápasové rozehřívání Jiřího Procházky

Rakič byl jedním z mála bojovníků, který se dokázal českého gladiátora před zápasem dotknout svými výroky, a to slovy o české vlajce. „Abych byl úplně upřímný, tak trefuje prostě mimo mísu. Už zachází do urážek,“ vysvětlil bývalý šampion polotěžké divize UFC před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Nejde mi o to, že rýpe do toho, jaký jsem bůhví jaký samuraj, byť jsem se tak nikdy nenazval. Ale dotklo se mě, když řekl, že jsem zápasník s tou škaredou českou vlajkou nebo nějak tak. A to byl podle mě asi největší přešlap.“

Provokatér se srbskými kořeny měl možná na mysli konkrétní vlajku, s níž Procházka nastupuje do každé bitvy. Jedná se o prapor se zaschlými skvrnami od krve a má pro tým velikou hodnotu.

„To je naše rodinná vlajka. Dostal jsem ji od tatínka, je po mém dědečkovi. Pracoval ve Vojenském historickém ústavu za první republiky. Zemřel roku 1977, kdy jsem se narodil,“ prozradil před časem trenér Jaroslav Hovězák.

Na turnaji UFC 300 nechyběl miliardář Mark Zuckerberg, který MMA sám trénuje

Za zmínku stojí, že ač u tuzemských sázkových kanceláří byl mírným favoritem český samuraj, u světových bookmakerů naopak lehce vedl Rakič.

To, že souboj Procházky s Rakičem uzavíral předzápasy před takzvaně hlavní kartou, není rozhodně žádná ostuda. Celý turnaj UFC 300 zahajoval střet dvou velkých jmen organizace Deiveson Figueiredo vs. Cody Garbrandt. A jak napsal na síti X slavný irský MMA kouč John Kavanagh (mezi jehož svěřence patří i Conor McGregor, pozn. red.), už tento vstupní zápas by mohl být hlavním duelem kteréhokoliv jiného turnaje. A prvním vítězem jubilejní akce se stal Brazilec Figueiredo, když ve druhém kole uškrtil amerického rivala.

O mimořádně krvavou bitvu se postarali Američané Bobby Green a Jim Miller, přičemž krvácel zejména druhý jmenovaný. Vítězem náročného klání se stal na body Green.

Připomeňte si jeden z rozhovorů s Jiřím Procházkou před turnajem UFC 300

Tagy:
Las Vegas samuraj MMA UFC Jiří Procházka Ultimate Fighting Championship Deiveson Figueiredo