Obsazení Pandžšíru? Zbožné přání, se kterým Tálibán skončí v hrobě, zní z hrdého údolí

Bojovníci z údolí Pandžšír se chystají na boj s Tálibánem

Bojovníci Tálibánu obklíčili vzbouřence v údolí Pandžšír. Radikální hnutí zároveň vyzvalo místní samosprávu, aby složila zbraně. Pandžšír zůstává poslední baštou odporu proti islamistům. K několika tisícům členů místního odboje se připojili i někteří bývalí vojáci afghánské armády.

Na svazích hor v údolí Pandžšír severně od Kábulu vlají vlajky Severní aliance. Ta bojovala proti Tálibánu, už když v roce 1996 poprvé ovládl většinu Afghánistánu. Odbojní lidé žijící v úrodném údolí řeky jsou hrdí na svou identitu. Cizím vlivům se urputně brání už několik desetiletí a nehodlají na tom nic měnit ani teď.

„Tohle je lidové hnutí. Když přijdou v míru, brány budou otevřené. Pokud se dohodneme, nebudeme s nimi mít žádný problém. Bránili jsme se proti Rusům, Britům i tálibům. Budeme bojovat za celý Afghánistán a ubráníme se,“ říká jeden z místních obyvatel.

Většina obyvatel Pandžšíru by se ráda dohodla s Tálibánem na mírovém řešení konfliktu. Když to ale nepůjde po dobrém, nebudou váhat a chopí se zbraní. „Chceme jim vzkázat, že naším přáním je mír. Nemůžeme mezi sebou stále bojovat. Místní lidé jsou mírumilovní. Pokud ale nebudou chtít mír a budou chtít zasáhnout silou, bitevní pole je připravené,“ pokračuje další muž.

Podle jiného obyvatele okupace a síla v Afghánistánu nikdy nic neřešila a ani nevyřeší. „Jestli ale budou chtít obsadit Pandžšír, můžou si toto zbožné přání vzít do hrobu.“ A podobně to vidí i starší muž, který už zažil mnohé boje. „Dříve jsme bojovali po boku mudžahedínů. Teď se dozvídáme, že tálibové chtějí postupovat směrem k našemu údolí. Jsme připravení bránit ho do posledního dechu. Budeme bránit naši domovinu, naši národní hrdost,“ tvrdí odhodlaně.

To, že odbojný lid myslí svá slova vážně, dokládají jednotky rozmístěné v horách. Po zuby ozbrojení muži kontrolují projíždějící auta a cvičí se pro boj v obtížných podmínkách. „Bojujeme za naši čest a za islám. Tihle tálibové jsou tu cizinci. Pokud bude válka, budeme bránit každého Afghánce,“ zakončuje muž v uniformě.

Jestli se dosud nikdy nedobyté údolí podaří ubránit i tentokrát, zatím zůstává otázkou. Jednotky Tálibánu už zahájily postup.

Tagy: