Hrabáče odvolali zastupitelé z funkce primátora Chomutova. Skončila i ředitelka zooparku

Primátor Chomutova Marek Hrabáč opouští soud. (8. srpna 2024)

Primátor Hrabáč byl odvolán

Chomutovští zastupitelé v pátek odpoledne jednohlasně odvolali primátora Marka Hrabáče (zvolen za ANO), obviněného v kauze machinací s veřejnými zakázkami. Hrozí mu až 12 let vězení. Je ve vazbě. Pro bylo všech 27 přítomných zastupitelů. Nového zvolí asi v půli září. Zastupitelstvo se sešlo mimořádně, Hrabáče ještě zbavilo všech jeho funkcí, například předsednictví v městské společnosti Chomutovské bytové. Radní v pátek také odvolali obviněnou ředitelku zooparku Věru Fryčovou. ČTK její vyjádření zjišťuje.

Primátora nyní zastupuje jeho náměstek Milan Märc (Nový Sever), jenž už dříve uvedl, že nemá ambice stát se primátorem. Druhý náměstek Milan Petrilák (ANO) tuto možnost nevyloučil. Kdo Hrabáče nahradí, zatím není jasné.

ČTĚTE TAKÉ: Zdržení výstavby metra D o dva roky je neuvěřitelné, říká Portlík. Popsal, kdy bude hotovo

Primátora nyní zastupuje jeho náměstek Milan Märc (Nový Sever), jenž už dříve řekl, že nemá ambice stát se primátorem. Druhý náměstek Milan Petrilák (ANO) tuto možnost nevyloučil. Kdo Hrabáče nahradí, zatím není jasné. „Předpokládám, že na řádném zastupitelstvu, které je naplánováno na 16. září, zvolíme primátora,“ sdělil v pátek novinářům Märc. Zopakoval, že kauzu vnímá jako selhání pouze Hrabáče. Koalice složená z hnutí ANO a Nový Sever by tak měla město reprezentovat i nadále, míní náměstek.

Fryčovou rada odvolala bez odůvodnění, avšak v souvislosti s jejím obviněním. „Zní to paradoxně, ale je to doporučení právníků,“ řekl Märc. Pokud by soud prokázal její nevinu, znovu by se stala ředitelkou. Märc dodal, že Fryčová je v zooparku dál zaměstnaná, vedením organizace je pověřen někdo jiný.

Hrabáč byl z hnutí ANO vyloučen, vedení ho také vyškrtlo z čela kandidátky do krajských voleb. Zřejmě skončí jako krajský radní pro dopravu, rozhodovat o tom bude v září krajské zastupitelstvo. Krajská rada už odvolala ředitele krajské správy a údržby silnic Libora Tačnera, který je v kauze také obviněný. Policie stíhá i ředitele chomutovských městských strážníků Tomáše Doudu. Kvůli jeho odvolání se zastupitelé mimořádně sejdou 3. září.

V případu ovlivňování zadávání veřejných zakázek kriminalisté dosud obvinili 14 lidí a pět společností. Podezřelí nebo firmy podle žalobce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Všichni stíhaní nejsou obviněni ze všech trestných činů. Nejvyšší trest hrozí za úplatkářství, a to až 12 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda se neodtrhla od babišovského utrácení, míní Korecký. Proč nechce TOP 09 dráždit ODS?

Tagy:
ANO krimi odvolání politika korupce Ústecký kraj Chomutov Marek Hrabáč machinace s veřejnými zakázkami vězení Chomutovská bytová