Posílám Ukrajince na smrt mnohem dříve, měl psát onkolog z Pardubic. Věc řeší policie

Doktor píše na papír

Lékaře z Pardubic prověřuje policie kvůli příspěvkům na internetu

Policie zjišťuje, zda se lékař pardubického onkologického centra Multiscan nedopustil trestného činu, když se na síti X pod jeho profilem objevily nenávistné výroky vůči Ukrajincům. Obsah konverzace v soukromé zprávě mezi lékařem a neznámým příjemcem, který část konverzace následně zveřejnil na sociálních sítích, prošetřuje i zdravotnické zařízení. Podle Deníku údajně na síti X uvedl, že nesnáší Ukrajince a jako lékař je posílá na smrt.

„Uvedenou věcí jsme se začali zabývat z úřední povinnosti. V tuto chvíli prověřujeme, zda se jedná o výroky skutečné osoby, která byla v příspěvcích jmenována, nebo došlo ke zneužití jejího profilu nebo fotografie na sociálních sítích,“ řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. O kvalifikaci možného trestného činu nechtěla spekulovat.

Podle Deníku N se na sociálních sítích měl objevit úryvek z údajné konverzace mezi onkologem a další osobou. „Já ty ukrajinské pacienty jako lékař posílám na smrt mnohem dříve… Nesnáším je. Jsem onkolog, ty jen vymázlo,“ měl údajně napsat lékař..

Onkologické centrum Multiscan vydalo k případu vyjádření. „V žádném případě není akceptovatelné, aby se jakýkoliv náš zaměstnanec, tím spíše lékař, vyjadřoval takovým způsobem. V případě, že se potvrdí, že se tomu tak stalo, budou okamžitě přijaty adekvátní kroky,“ uvedla společnost.

Zároveň poukázala na to, že zdravotnický holding AKESO, do něhož patří společnost Multiscan, poskytuje kvalitní péči všem bez ohledu na národnost. Zaměstnává také několik desítek občanů ukrajinské národnosti a v minulosti pořádal sbírku na pomoc Ukrajině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Perryho poslední slova. Herec volal po další dávce, předtím byl už dvakrát v bezvědomí

Tagy: