Vláda se neodtrhla od babišovského utrácení, míní Korecký. Proč nechce TOP 09 dráždit ODS?

Miroslav Korecký

K věci (234)

Vláda nebyla schopna se odpoutat od utrácení kabinetu Andreje Babiše (ANO) z dob epidemie covidu, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Zdůraznil, že TOP 09 se snaží upozorňovat na chyby druhých, jelikož o svých tématech nemluví, aby „nenahněvala ODS“. Komentátor rovněž popsal, co by nyní znamenalo pro KDU-ČSL politickou sebevraždu.

V případě přerozdělování prostředků mezi resorty tahá podle Koreckého za delší konec ODS, jelikož má v kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjuru a premiéra Petra Fialu. „Pochybuji, že by přes tyto dva politiky prošla nějaká dramaticky jiná varianta rozpočtu,“ pronesl v pořadu K věci.

K TÉMATU: Stavební řízení? Vyvoláváme jednání v koalici, Bartoš nese odpovědnost, zní z TOP 09

Zmínil také, jaké oblasti si podle něj vybojují více peněz do své kasy. „Dá se předpokládat, že si STAN vybojuje něco pro školství, protože jinak by došlo k velké kampani, že šlo o vládní prioritu a že hnutí působilo v koalici jako chudý příbuzný,“ poznamenal Korecký.

Za stav schodku státního rozpočtu může podle komentátora předchozí vláda Andreje Babiše, která „během epidemie covidu rozjela trend rychlého utrácení“. „Na druhou stranu se před pandemií podařilo držet rozpočty v jakžtakž přijatelné kondici. Jenže současný kabinet nebyl schopný se od tohoto Babišova utrácení odpoutat. Nechal věci beze změny, takže peníze proudí dál,“ podotkl.

TOP 09 se prý snaží v poslední době působit velmi aktivně. Důkazem je i rozpoutání jednání uvnitř koalice kvůli digitalizovanému stavebnímu řízení ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) nebo žaloba bývalého europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) na SPD kvůli tvrdé kampani.

„Strana upozorňuje na chyby druhých. Svá témata sice má – třeba přijetí eura nebo manželství pro stejnopohlavní páry –, ale nesmí o nich mluvit, aby si nenahněvala občanské demokraty,“ je přesvědčen Korecký.

Komentátor hovořil i o problémech vládní KDU-ČSL, která se s ODS neshodne na zavedení výpovědi bez udání důvodů do zákoníku práce. „Pokud se u lidovců něco nezlomí a oni na návrh nepřistoupí, není možné, aby ho vláda schválila. Je proti tomu ANO i SPD. V případě, že by na to KDU-ČSL kývla, by šlo pro stranu o politickou sebevraždu,“ zdůraznil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

Tagy:
politika Andrej Babiš státní rozpočet TOP 09 ODS žaloba KDU-ČSL K věci Jiří Pospíšil Zbyněk Stanjura vláda Svoboda a přímá demokracie Miroslav Korecký pandemie covidu-19 výpověď bez udání důvodů