Evakuace v malebné švýcarské vesničce: Lidé museli opustit své domovy. Kdy se vrátí, netuší

Ve švýcarské vesnici Brienz hrozí sesuv obřího skalního masivu. Sedmdesát obyvatel proto ve středu dostalo příkaz co nejrychleji opustit své domovy. Lidé, kteří žijí v horské obci v kantonu Graubünden, se museli evakuovat do pátku a zatím není jasné, kdy a zda vůbec se budou moci vrátit, napsal web BBC.

Geologové varovali, že sesuv skalního masivu z hory nad vesnicí nabral tempo a že masa horniny o objemu dvou milionů metrů krychlových se může utrhnout nebo sesunout do údolí za zhruba sedm až 24 dní. Obyvatelé proto dostali příkaz k povinné evakuaci, což vyvolalo ve vesnici velké emoce, protože s nutností tak rychlého odchodu nikdo nepočítal, uvedl list Tages Anzeiger.

K TÉMATU: Bleskové povodně, sesuvy půdy a bláto. Deseti evropským zemím hrozí dva týdny vydatný déšť

Podle webu BBC měli na opuštění svých domovů jen 48 hodin. „Všichni jsme si mysleli, že budeme mít víc času, je to velmi zvláštní pocit,“ uvedla pro BBC jedna z obyvatelek vesnice. Většině obyvatel bylo nabídnuto ubytování v sousedních obcích, například ve středisku Lenzerheide, kde je spousta volného místa, protože lyžařská sezóna už skončila a léto ještě nezačalo. Do bezpečí byly převezeny také dojné krávy.

Brienz leží na velmi nestabilním podloží a celá vesnice se mírně sesouvá do údolí. Kvůli tomu se naklání kostelní věž a v řadě domů se tvoří praskliny. Pád skalního masivu nyní může vesnici poškodit ještě drastičtěji, ale ani odborníci nedokáží předem určit, do jaké míry, protože záleží na rychlosti a směru sesuvu.

K sesuvům půdy ve Švýcarsku již několikrát došlo. V roce 2006 se z horského masivu Eiger zřítily obrovské kusy skály, což způsobilo uzavření turistických stezek. V roce 2017 pak zasáhl vesnici Bondo, která rovněž leží v kantonu Graubünden, mohutný sesuv půdy, který zavalil polovinu vesnice a vyžádal si život osmi lidí.

Tagy: