Očkování rozděluje národ. Lidé se často ptají, kdo mě platí, říká grafik TMBK

Tomáš Břínek

TMBK o epidemické situaci

Koronavirová pandemie už delší dobu polarizuje společnost. Lidé se mezi sebou často nemohou shodnout, jak vlastně v boji proti covidu postupovat. Podle grafika Tomáše Břínka známého jako TMBK jde v současnosti o jedno z nejvyhrocenějších témat, které hýbe společností. Umělec to řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Tomáš Břínek se proslavil svými satirickými kolážemi, které publikuje na Facebooku a Instagramu. Nejčastěji si střílí z politiků, především z premiéra Andreje Babiše (ANO) či prezidenta Miloše Zemana.

„Humor je jako Sovětský svaz, nemá hranice,“ vysvětluje TMBK v biu na svém Instagramu. Sám si ale nemyslí, že by to někdy s humorem přeháněl nebo vydával příspěvky za hranicí etiky. Možná to souvisí s tím, že jsou Češi na hraniční humor zkrátka zvyklí.

„Nejvíce vášní budí očkování. Je to téma, které dost rezonuje a které rozděluje národ,“ řekl umělec ve vysílání CNN Prima NEWS. I když jsou jeho příspěvky související s vakcínou namířené spíš proti neočkovaným, TMBK se prý nesnaží prohlubovat pomyslné příkopy mezi očkovanými a neočkovanými.

„Nechci se stavět na žádnou stranu. Jsem ale více na straně očkování, pokud na něj člověk může jít a není pro něj nebezpečné. Nutit ale nikoho nechci,“ zmínil.

Kdyby ho vláda oslovila s tím, zda by nepomohl s očkovací kampaní, nabídku by spíše odmítl. „Když přidávám příspěvek týkající se očkování, mám miliardy komentářů, kolik jsem za to dostal a kdo mě platí. To jsou ale nesmysly. Nikdo mě neplatí,“ dodal.

Pravdou je, že u Břínkových příspěvků s vakcinační tematikou lze v komentářích najít větší podíl nesouhlasných až urážlivých reakcí.

Tagy: