Od havárie je dělily metry. Šofér kamionu hazardoval, protijedoucí řidiči dupali na brzdy

Kamery zachytily dalšího hazardéra za volantem, tentokrát se jednalo o šoféra kamionu. Bezohledně předjížděl před zatáčkou, čímž ohrozil ostatní řidiče. Chybělo přitom málo a manévr mohl vést k fatálním následkům.

Záběry natočila palubní kamera jednoho z řidičů. Na poměrně úzké silnici začne šofér kamionu předjíždět osobní vůz – před blížící se zatáčkou. To, že jedou auta v protisměru, neřeší. Nejspíš sází na to, že mu uhnou.

„Jednoho krásného dne může tento kamioňák narazit na někoho, kdo nezareaguje. Vezměte si, kdyby z protisměru přijelo auto, které to takzvaně smaží, tedy řidič, jenž by okolí velmi dobře znal a jel by ostře. To už by byl v situaci, kdy by se mu nepodařilo střet ubrzdit nebo uhnout,“ komentoval situaci pro CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidičce předjíždějící kolonu sebrali na Slovensku řidičák. U nás hrozí jen menší pokuta

Tentokrát se dá mluvit o štěstí, řidiči osobních aut stihli zareagovat. Podle dopravního experta nemá takový člověk za volantem několikatunového kolosu rozhodně co dělat.

Obdobný hazard není ojedinělý

„Řidič samozřejmě hrubým způsobem porušil zásady, které platí pro předjíždění – tedy nejezdit tak, abych někoho ohrozil nebo omezil, nevadil protijedoucím ani předjížděným vozům. Za tento kousek mu hrozí, že přijde o sedm bodů, může dostat pokutu v rozmezí od pěti do deseti tisíc. Navíc mu hrozí zákaz řízení v délce od šesti do dvanácti měsíců,“ líčil Budský.

Podobně se hnal po hlavní silnici i jiný řidič a trpělivost mu rozhodně scházela. Začal předjíždět, a i přesto, že měl dost času se zařadit zpět do svého pruhu, jel dál v protisměru. „Muž svojí jízdou ohrozil nejen sebe, ale i řidiče protijedoucího vozidla a předjíždějícího vozidla,“ komentovala vážný prohřešek mluvčí policie Lucie Konečná.

V obou případech riskantní předjíždění skončilo dobře, nikomu se nic nestalo. Kdyby ale protijedoucí řidiči těm bezohledným neuhnuli, auta by se srazila. A následky takové nehody by mohly být fatální. A co hůř, nejspíš by na to doplatili nevinní lidé.

Tagy: