Pivo i lihoviny zdraží, víno ne. Ekonom proto kritizuje vládu, nebál se ani ostřejšího slova

Točené pivo se přesune z 10procentní sazby DPH do 21procentní.

Alkohol od nového roku zdraží

V novém roce si zřejmě připlatíme nejen za potraviny, ale i za alkohol. Hospody už se totiž připravují na zvýšení DPH u točeného piva o 11 procent. To začne platit od 1. ledna. Stejně tak i zvýšení spotřební daně o desetinu u lihovin. Spotřební dani se ale zatím vyhýbají tichá vína. „Vláda je úplně pitomá, dotuje dovoz,“ řekl pro CNN Prima NEWS zemědělský ekonom Tomáš Maier.

Jedno z největších zdražení točeného piva za desítky let způsobí zvýšení sazby DPH na 21 procent. Jeden z pražských podniků nabízí točenou jedenáctku za 44 korun. V novém roce zvýší její cenu minimálně o čtyři koruny. „Myslím, že na skupinu štamgastů to vliv mít bude, protože přeci jenom tato skupina je citlivá na jakékoliv navýšení ceny,“ popsal majitel restaurace Jan Damča. Nadšený není ani štamgast Luboš. „Každá vláda, která zdraží pivo, padne,“ míní Luboš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda téměř neškrtala výdaje, je to marketing, tvrdí ekonom. Odmítl navýšení minimální mzdy

V nedávno otevřeném hostinci v Opatovicích nad Labem už se změnou počítali a připravili se na ni. „Co se týče cen piv, nastavili jsme je tak, abychom je po Novém roce už neměnili,“ řekla spolumajitelka restaurace Renata Ryp Vondrejcová. „Zatím jsou ceny v pohodě. Ten, kdo má pivo rád, si do té hospody zajde,“ řekl štamgast.

Podle odhadů zástupců restaurací vyšší sazba DPH ohrozí až jednu třetinu vesnických hospod. „Ještě více se lidé stáhnou k tomu, že budou doma konzumovat pivo v lahvové podobě,“ sdělil zemědělský ekonom Tomáš Maier.

Od nového roku se také zvyšuje spotřební daň u lihovin. Půllitr vodky nebo rumu zdraží o necelých osm korun. A spotřební daň bude stoupat i v budoucnu. „V roce 2025 o dalších deset procent, v roce 2026 o pět procent,“ sdělil výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Pivovarníci i lihovarníci jsou proto naštvaní na vinaře, protože ti se spotřební dani na tichá vína zatím vyhýbají. „Vládě bych vzkázal, že je s prominutím úplně pitomá, protože dotuje dovozy vína,“ řekl Maier. Do Česka totiž dovážíme 75 procent naší celkové spotřeby.

Tagy: