Od pátku bude Česko ve 4. stupni. Vrací se omezení pohybu, zavřou se hospody i hotely

Pití piva v roušce

Tisková konference po jednání vlády

V Česku se budou opět utahovat šrouby. Od pátku přejde země do 4. stupně v systému PES. Zavřou restaurace a hotely, v pondělí o tom rozhodla vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) se za rozhodnutí omluvil.

„V České republice bude od pátku 4. stupeň. Přál jsem si, abychom do Vánoc fungovali bez opatření. Umím si představit zklamání lidí v pohostinství, kteří pracují a zaměstnávají lidi. Omlouvám se za to. Bylo to těžké,“ řekl na tiskové konferenci Babiš.

„Dlouho jsme to zvažovali. I když je stav pacientů v nemocnicích stabilizovaný, v rámci celého roku zemřelo na covid víc než 9600 lidí. Strašně nás to mrzí. Dochází k nárůstu i mezi seniory. Riskovali bychom ke konci měsíce až 10 tisíc nakažených,“ vysvětlil premiér.

Hospody, restaurace a hotely budou muset zavřít. Můžou mít otevřená výdejová okénka. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je potřeba restaurace a hospody zavřít, protože se tam lidé setkávají bez roušek a jsou spolu delší dobu. „Je udáváno dvojnásobné riziko přenosu koronaviru,“ zdůraznil Blatný.

Vláda pro podniky schválila kompenzace, státní kasu vyjdou na 10 miliard korun. Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o dotaci ve výši 100 až 330 korun. Kompenzace budou i na nájmy.

Od pátku bude platit zákaz vycházení mezi 23. hodinou a 5. hodinou ráno. Shromažďování bude opět omezeno, scházet se budou moci jen skupinky po šesti lidech.

Výjimky pro obchody

Ve stupni 4 však budou výjimky. Zůstanou například otevřené i malé obchody. Zavřít nebudou muset ani v neděli.

„Reagovali jsme na opakované výzvy Poslanecké sněmovny a zrovnoprávnili jsme všechny, kteří podnikají v obchodech a službách. Obchody a služby zůstanou otevřené,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ve stupni 4 budou také umožněny návštěvy v sociálních zařízeních díky antigenním testům. Podle Blatného se nejedná o rozebírání systému PES, jak kritizuje opozice.

Kadeřnictví, kosmetické salóny s pedikúrou a manikúrou, masáže a solária zůstanou otevřená. Wellness centra, bazény a sauny musejí být zavřené.

Tagy: