Camilla na obřadu a šokující porušení tradice. Co jste nevěděli o svatbě Charlese a Diany?

Královské svatby jsou vždy sledovanou událostí. O té prince Charlese s Dianou Spencerovou se mluví i po čtyřiceti letech.

Svatba Diany a Charlese

Královské svatby jsou vždy sledovanou událostí, nicméně obřad prince Charlese s Dianou Spencerovou 29. července 1981 je i po čtyřiceti letech stále tématem diskuzí. Jako u každé svatby nešlo vše podle představ. Atmosféru také narušovala přítomnost dlouholeté milenky. Jak se s Charles s Dianou poznali? A co všechno se během obřadu stalo? Na tyto a další otázky CNN Prima NEWS odpovídali odborníci napříč spektrem.

Diana vyrůstala v Norfolku v blízkosti královského zámku Sandringham. S dětmi Alžběty II. a prince Philipa se setkávala spíše výjimečně. Více než svého o třináct let staršího manžela znala jeho mladší bratry Andrewa a Edwarda. Diana s Charlesem se letmo setkali na podzim 1977. „Přestože s ním tehdy chodila princeznina starší sestra Sarah, na mírně zakulacené a mile roztržité Dianě zaujala prince zejména její bezprostřednost,“ vysvětlil historik a spisovatel Kamil Rodan.

Charles se s Dianou opět viděl v červenci 1980 v Petworthu na jednom z mnoha společenských víkendů. „Citlivá Diana tehdy Charlese politovala kvůli ztrátě milovaného prastrýce lorda Mountbattena zabitého při bombovém útoku IRA. Prince zaujal Dianin mateřský přístup a plavovlasou dívku s plachým pohledem zařadil mezi přátele, které zval na různé společenské akce. Od toho okamžiku se jejich setkání zintenzivnila a Diana začala být zvána také do užšího kruhu členů britské královské rodiny,“ řekl Rodan.

Pro prince Charlese ale Diana první volbou nebyla. Zamiloval se totiž do Camilly, která se nakonec stala i jeho druhou manželkou. Rodiče svého syna do manželství nutili. Diana splňovala všechny předpoklady pro to stát se královnou. Nadšená z ní byla i britská veřejnost.

Camilla na svatbě

K zásnubám páru došlo v únoru 1981. Svatba se plánovala na 29. července 1981 v londýnské katedrále sv. Pavla. Na obřad bylo pozváno 3500 lidí a v televizi ho po celém světě sledovalo 750 milionů diváků. „Pro monarchisty to byla senzace. Sličná, sportovní děva, má starý rodokmen. Bylo to dohozené manželství a nebylo to dobré. Svatba ale byla náramná,“ sdělil politolog Alexandr Tomský.

Jak to tak bývá, žádná svatba neproběhne bez chybičky. „Diana trpěla poruchami přijímání potravy, takže se krátce před obřadem musely upravovat její svatební šaty. Problém byl také dostat je do kočáru a vyřešit silnou mačkavost materiálu. Současně ztrácela princezna nervy kvůli manželově dlouhodobé milence Camille, která se vztahu s princem nechtěla vzdát. Cestou k oltáři musela Diana dávat pozor na otce, který se zotavoval po nedávno prodělané mozkové příhodě. Z nervozity u oltáře popletla pořadí Charlesových jmen,“ prozradil Rodan.

Princezna na svatbě cíleně vynechala slib poslušnosti. V tom ji později následovaly i budoucí snachy Kate a Meghan. „Tehdy tomu nebyla věnována příliš velká pozornost. Nikdo nepředpokládal, že by tato šlechtična nebyla poslušná královně a nařízením. Do kontextu to přišlo až v době, kdy se manželství rozpadalo,“ řekl Rodan.

Vynechaný slib poslušnosti

Podle novinářky Barbory Koukalové si královna s manželem neuvědomovali, že svazkem zničí tři lidské životy. „To, co se stalo Dianě, Charlesovi a Camille, hodně pomohlo synům. William už nemusel hledat nevěstu mezi modrou krví, mohl si de facto vzít ‚dívku z lidu‘. Mělo proběhnout pouze jakési formální schválení nevěsty královnou. Harry už to vůbec neřešil,“ míní novinářka.

Manželství Charlese a Diany trvalo 15 let a skončilo před tragickou dopravní nehodou, při které princezna zemřela. Diana zahynula spolu s přítelem Dodim-Al Fayedem v srpnu 1997 při autonehodě v pařížském tunelu.

Tagy: