Krutý osud letadla směřujícího do Německa. Zkušený kapitán podcenil bouřku, zemřelo 150 lidí

Stačilo, aby pilot podcenil riziko špatného počasí, a katastrofa byla na světě. Od toho nešťastného dne, kdy u mezinárodního kubánského letiště José Martího zemřelo 150 lidí, uplynulo v úterý 35 let. Letadlo společnosti Cubana de Aviación nejprve vystoupalo do výšky 53 metrů, poté se ale dostalo do větrných proudů, narazilo do navigačního zařízení a zřítilo se k zemi. Na smutnou událost zavzpomínal zpravodajský web BBC.

Nedokončený let 9046 se zapsal do kubánské historie. Neštěstí si vyžádalo 150 životů  – 126 mezi cestujícími na palubě letadla. Na zemi se pak zranilo dalších 40 lidí, z toho 24 smrtelně. Jeden ze zraněných zemřel až po osmi dnech v nemocnici, napsal BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Našly se trosky vrtulníku zmizelého na Kamčatce. Zemřelo všech 22 lidí na palubě, tvrdí úřady

Letoun typu Ilyushin Il-62M, který vyrobili Sověti, se 67 sekund od oznámení vzletu zřítil do obytné zóny. Na místě zůstaly jen trosky domů, líčila nezisková organizace Síť pro bezpečnost letectví. Stroj měl doletět na německé letiště Kolín/Bonn, s mezipřistáním na letišti Malpensa v Itálii.

Kapitán letadla, 50letý Armando Oliveros Arguelles, měl nalétáno přes 12 tisíc hodin. V osudný moment se měl ale špatně rozhodnout a podcenit bouřku se silnými větry, která se blížila k letišti. Státní komise podle deníku Flight International jeho jednání odsoudila.

V roce 2018 se poblíž kubánského letiště udála další nehoda. Při havárii letadla Boeing 737, které se zřítilo krátce po startu, zemřelo přes 100 lidí. Kubánské úřady vyhlásily dvoudenní státní smutek, informoval tehdy deník The Washington Post.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ztráta F-16 nad Ukrajinou potvrzena. Pilot zemřel jako hrdina, bojovou akci popsalo letectvo

Tagy:
letadlo Německo bouřka doprava dopravní nehoda letiště letecká doprava letecká nehoda produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Letiště Malpensa