Ztráta F-16 nad Ukrajinou potvrzena. Pilot zemřel jako hrdina, bojovou akci popsalo letectvo

F-16 Fighting Falcon testující AGM-65 Maverick

Na Ukrajině havarovala první stíhačka F-16

Ukrajina v pondělí přišla o jednu z amerických stíhaček F-16, kterou od západních spojenců dostala na obranu před ruskou invazí. Ztrátu, o které ve čtvrtek informovaly deník The Wall Street Journal (WSJ) a také zpravodajská televize CNN, večer potvrdilo ukrajinské letectvo. Zároveň sdělilo, že pilot, který odrážel ruský útok střel a dronů, zemřel. O prvních strojích F-16 dodaných na Ukrajinu, která dva a půl roku vzdoruje ruské invazi, informovala média na konci července.

„Pilot letectva ozbrojených sil Ukrajiny Oleksij Mes byl zabit při obraně naší země,“ uvedlo letectvo, které pilota označilo za hrdinu, když při ochraně životů Ukrajinců položil ten svůj. Poznamenalo, že během své poslední mise zničil tři střely s plochou dráhou letu a jeden útočný dron. Pohřeb pilota se konal ve čtvrtek.

ČTĚTE DÁLE: Neviditelní hrdinové za ruskou linií  Členové hnutí odporu denně riskují životy. Jak pracují?

Letectvo podrobnosti o zkáze stroje neuvedlo. Nehoda se stala v době masivního ruského ostřelování, ale podle prvních zpráv se zdá, že stíhačka nebyla sestřelena, uvedl WSJ. „Nehoda byla nejspíše následkem pilotovy chyby,“ dodal deník.

Ukrajinská armáda se ale podle televize CNN nedomnívá, že za zničením stroje byla chyba pilota. Ukrajinci událost vyšetřují a přizvat chtějí mezinárodní experty.

Jednou ze zvažovaných verzí pádu letadla je i sestřelení vlastní protivzdušnou obranou, uvedla ukrajinská redakce rozhlasové stanice Hlas Ameriky s odvoláním na anonymní zdroj z ukrajinského letectva. K dalším hypotézám patří technická závada či chyba pilota.

Stíhačku sestřelila raketa Patriot vinou nedostatečné koordinace mezi jednotkami, napsala na sociální síti ukrajinská poslankyně Marjana Bezuhlová. Poslankyně je známá ustavičnou kritikou ukrajinské generality, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

WSJ napsal, že Ukrajina poprvé stroje F-16 nasadila do boje tento týden, takže zničení prvního kusu je pro Ukrajinu velkou ranou. Kyjev o dodávku amerických stíhaček dlouho usiloval.

Západní spojenci Ukrajině přislíbili 80 stíhaček F-16, ale podle informací WSJ jich zatím bylo dodáno šest. To odpovídá i počtu připravených ukrajinských pilotů, kteří jsou schopni s tímto letounem létat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry drtivého ukrajinského úderu. Speciální jednotka rozmlátila desítky ruských obrněnců

Tagy:
armáda stíhačka dopravní nehoda Ukrajina politika obrana vláda letecká nehoda ozbrojený konflikt General Dynamics F-16 Fighting Falcon konflikt, válka a mír katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události