V Česku řádí povodňoví podvodníci. Věřte jen sbírkám osvědčených organizací, varují experti

Odborníci varovali před podvodnými sbírkami. (Ilustrační snímek)

Varování před povodňovými podvodníky

Lidské důvěřivosti a dobroty se snaží podle zjištění CNN Prima NEWS využít řada podvodníků. V posledních dnech mohli někteří lidé dostat falešné SMS zprávy s žádostmi o finanční pomoc pro postižené povodněmi, případně dokonce vznikly podvodné sbírky. Odborníci doporučují posílat peníze pouze osvědčeným organizacím.

Podvodníci se mohou snažit prostřednictvím lživých zpráv dostat k citlivým informacím důvěřivých lidí. Mnohdy se zaštiťují jmény významných společností. „Všem, kterým přijde SMS s informací, že na ně ‚čeká pojistná výplata‘, VZP ČR varuje, aby na takové zprávy nereagovali a nenásledovali žádné pokyny, které jsou v nich uvedené,“ apeloval na veřejnost bezpečnostní ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Svoboda.

ČTĚTE DÁLE: Tragédie ve zpustošené obci – Seniorku zachránili, ale utekla domů. Pak ji smetla voda

Případů, kdy vynalézaví podvodníci budou chtít bezostyšně využít lidské dobrosrdečnosti, může podle policie nadále přibývat. „Spoustu podvodníků zneužije situace a budou sdílet falešné účty, QR kódy a podobně,“ upřesnila vedoucí preventistka policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

Odborníci doporučují posílat peníze nejlépe osvědčeným organizacím, jako je například ADRA, Člověk v tísni, Diakonie nebo Český červený kříž, který má zkušenosti i se zneužíváním svého jména podvodníky. „Pokud někdo chce přispět, tak je určitě lepší bezhotovostním stykem, aby měl dárce čas si všechny údaje ověřit,“ uvedl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

V případě pochybností Jukl doporučil využít speciálního seznamu ověřených veřejných sbírek na webových stránkách Českého červeného kříže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velká voda je připravila o domov. Na pomoc lidem zasaženým povodněmi vznikly sbírky

Tagy:
peníze povodeň podvod Český červený kříž Člověk v tísni trestná činnost ADRA SMS Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky počítačová kriminalita Jan Svoboda Policejní prezidium České republiky Diakonie Českobratrské církve evangelické trestná činnost, právo a spravedlnost