Odemykání auta díky rozpoznání obličeje poprvé v praxi. Automobilka nabízí i digitální klíč

Rozpoznávání obličeje je dnes běžnou technologií odemykání mobilních telefonů, teď se poprvé objevuje také u aut. Prvním modelem, který novinku nabídne, bude korejský Genesis GV60, tedy model luxusní odnože značky Hyundai.

Abyste se dostali do auta, bude stačit se na něj jen podívat. Novinku Korejci pojmenovali Face Connect a majitelům nového GV60 skutečně umožní přístup ke svému vozidlu jen prostřednictvím „načtení“ jejich tváře. To vše díky elektronice schopné zpracovat obraz a zároveň se učit. Stačí, když se jednou dostanete do vozidla pomocí fyzického klíče, nastavíte si profil pro rozpoznávání obličeje a následně se budou dát všechna budoucí zamykání, odemykání a startování motoru provést jen díky vaší přítomnosti.

Genesis tvrdí, že systém se používá velmi jednoduše, na středním sloupku je LED indikátor, který vizualizuje stav vozidla a poskytuje potvrzení pokaždé, když je systém aktivován. Automobilka také ujišťuje, že žádné biometrické údaje se nikdy nenahrávají a neukládají na dálku mimo rozhraní člověk-stroj.

Podle automobilky je rozpoznávání obličeje ideální pro outdoorové aktivity, jako je plavání, lezení či běh, při kterých není pro řidiče pohodlné mít u sebe fyzický klíč. Odpadne vám tak jedna starost a nemusíte se strachovat, že klíč náhodou někde zapomenete nebo ztratíte. S novým modelovým rokem GV60 bude zároveň k dispozici také takzvaný digitální klíč. Jinými slovy, elektrický crossover bude jeho majitel moci odemknout/zamknout pomocí mobilu či chytrých hodinek.

Tagy: