Tragédie ve vlnách. Odešel „Šílený pes“ Freire, surfař nezvládl divoké vody v Portugalsku

Surfařskou komunitu zasáhla tragická zpráva. Ve 47 letech zemřel Brazilec Marcio Freire, kterému se přezdívalo „Šílený pes“. Osudná se mu stala jeho vášeň, konkrétně obrovské vlny v Nazaré na centrálním pobřeží Portugalska. Freire se za pomoci vleku snažil jednu z nich zachytit, náhle však upadl a skončil v bezvědomí.

Smrt brazilského surfaře oznámil portugalský námořní úřad. Freire ve čtvrtek v obřích vlnách v Nazaré ztratil kontrolu nad prknem a po pádu skončil v bezvědomí. Pomocný personál na vodních lyžích sice dokázal 47letého muže dopravit na pláž, všechny pokusy o jeho oživení však selhaly.

Freire v osudný moment trénoval vlečné surfování, při kterém sportovec využívá pomoc například vodního skútru, aby zachytil rychleji se pohybující vlnu, než by byl schopný, kdyby využíval jen své ruce.

Freire byl jedním ze tří brazilských surfařů, kteří se po zdolání obří vlny „Čelisti“ na Havaji stali známými jako „Šílení psi“. V roce 2016 se objevili ve stejnojmeném dokumentárním filmu, píše web CNN.

Na Instagramu se objevily poklony od dalších surfařů. „Dnes surfoval celý den s velkým úsměvem na tváři. Tak si ho uchovám v paměti. Legenda,“ napsal jeho kolega Nic von Rupp. „Dnes jsme ztratili skvělého člověka, velmi dobrého přítele a legendárního surfaře Marcia Freireho. Byl to takový veselý duch, vždy s úsměvem na tváři... Odpočívej v pokoji, příteli,“ připojil vzkaz sportovní fotograf Fred Pompermayer.

Nazaré se pyšní jedněmi z největších vln na světě. Zvětšuje je podmořský kaňon hluboký pět kilometrů, který končí v místě, kde se severní Atlantik setkává s pobřežím nedaleko bývalé rybářské vesnice.

Tagy: