Zpět na prkno s jednou nohou a jednou plící. Surfaře nezastavil covid ani 30 operací

Pro třiadvacetiletého sportovce a IT specialistu z Havaje Cartera Parryho nebyl koronavirus zdaleka tím nejhorším, co ho za poslední dva roky potkalo. Když se minulý rok v červenci virem nakazil, měl po předchozím prodělání zlatého stafylokoka jen jednu plíci. Infekce sportovce také připravila o levou nohu. I přes nepřízeň osudu se však nehodlá vzdát své velké vášně – surfingu. Svůj návrat na vlny dokumentuje v sérii videí na YouTube.

Šest měsíců před tím, než pandemie zachvátila Spojené státy, byl Carter Parry převezen do nemocnice kvůli zhoršujícím se příznakům chřipky. Doktoři mladíkovi z havajského Kaneohe diagnostikovali infekci meticilin-rezistentním zlatým stafylokokem, který surfaře postihl v důsledku kombinace chřipky a zápalu plic. „Možná už ani nebudu moct stát na surfovacím prkně, ale určitě to zkusím,“ svěřil se webu People.com.

Přestože se jedná o bakterii běžně se vyskytující na pokožce či sliznicích zdravých jedinců, při oslabení organismu může způsobit nebezpečné infekce. Parry musel kvůli agresivnímu zánětu podstoupit více než 30 operací, včetně odstranění jedné plíce a v důsledku vzniku mokvavé gangrény také amputaci pravé nohy.

Sportovcův život zachránila moderní technologie, ke které má havajská nemocnice The Queens Medical Center přístup od roku 2019. „Kdybych onemocněl o rok dříve, zemřel bych. Není možné, aby mě zachránili bez mimotělní podpory života, kterou jsem potřeboval,“ řekl Parry.

Lékařům se dokonce podařilo zachránit mladíkovu levou nohu. „Ubírala se stejnou cestou jako pravá, kterou mi museli odebrat kvůli staženým cévám,“ vysvětlil surfař. Zdravotníci mu pomocí tkáně a tuku ze stehna vytvořili nové chodidlo.

Covid sportovce neohrozil

Parry byl v nemocnici celkem šest měsíců. V květnu loňského roku ho převezli z Clevelandské kliniky na lůžkovou rehabilitaci v dětské nemocnici v Akronu, kde jeho otec pracuje jako dětský chirurg. Po propuštění z rehabilitace mu však osud připravil další ránu. Mladík se od kamaráda nakazil koronavirem.

„V porovnání s chřipkou to nic nebylo,“ popsal své příznaky Parry a dodal, že vzhledem k jeho pneumonektomii si lékaři mysleli, že zemře. „Nebylo to pro mě tak zlé. Cítil jsem se oslabený, ale neměl jsem žádné plicní problémy,“ dodal.

Kvůli předešlým potížím se však stále nemůže plně pohybovat. „Mám pocit, že dostávám záchvat paniky pokaždé, když udělám jediný klik. Při surfování jsem musel nejednou zadržet dech na dlouhou dobu, například když jsem byl pod vodou a nemohl jsem se zvednout. Ale tohle je horší, protože dýcháte, ale vaše tělo je v panickém režimu, kdy vám začínají vypovídat službu svaly kvůli nízké hladině kyslíku,“ svěřil se webu.

I přes zdravotní problémy se Parry nehodlá vzdát své lásky k surfingu. Plánuje se připojit k havajskému adaptivnímu týmu a nevylučuje ani to, že by se jednoho dne mohl zúčastnit paralympiády. „Myslím jen na to, že chci zase surfovat,“ prozradil. Proces návratu na vlny dokumentuje na YouTube kanále, který spustil v roce 2021 ve spolupráci s fotografickou firmou svého blízkého přítele Chase Putneyho.

Tagy: