Odešel velký člověk. Zemřel oceňovaný policista Kloubek, jednou z příčin má být COVID

Zemřel oceňovaný policista, lektor a příležitostný herec Martin Kloubek. Policie o tom informovala na Facebooku, kde také vyjádřila soustrast pozůstalým. Podle dosud nepotvrzených zpráv měla k jeho úmrtí přispět nemoc COVID-19. Kloubkova odchodu z tohoto světa litují na sociální síti desítky lidí, mezi nimi i ti, kterým pomohl.

Po všech stránkách byl pro ostatní policisty vzorem. Za to ho také tehdejší ministr vnitra Martin Pecina a policejní prezident Oldřich Martinů před 11 lety ocenili titulem Policista roku. Teď ale přišla smutná zpráva – Martin Kloubek ve čtvrtek 15. října zemřel.

Na Facebooku o tom informovalo Muzeum Policie ČR. „Dnes odešel do policejního a historického nebe náš kolega, kamarád a přítel pplk. v.v. doc. JUDr. Martin KLOUBEK, Ph.D. Historik, publicista, znalec, pedagog, policista tělem i duší a především chlap a velký člověk,“ stojí v prohlášení.

Mohl za Kloubkovo úmrtí COVID-19?

Podle dosud nepotvrzených zpráv měl policista pozitivní test na koronavirus, který měl přispět ke zhoršení jeho zdravotního stavu. Informovala o tom odborová organizace Unie bezpečnostních složek. Kondolenci zveřejnil také Institut pro studium života a díla Sherlocka Holmese, jehož byl Kloubek spoluzakladatelem.

Institut připomněl, že policista byl také dobrým příležitostným hercem. A to není všechno – angažoval se i v občanském sdružení Bílý kruh bezpečí, které poskytuje pomoc obětem a svědkům trestných činů. Kloubek se do něj přihlásil už jako policejní komisař v roce 1992.

„Z místa činu odcházím jako policista s velikým pocitem dluhu vůči obětem, pokud stojíte o moji dobrovolnou pomoc, chci tento dluh v Bílém kruhu bezpečí obětem splácet,“ uvedl tehdy v přihlášce. Od té doby poskytoval v pražské poradně „právní informace, praktické rady a morální podporu“.

Skvělý parťák, vypravěč, kamarád

Kloubek byl také držitelem ceny Křesadlo, udělované Nadací Hestia nejlepším dobrovolníkům. Kromě toho byl členem Expertní skupiny Aliance proti domácímu násilí, přednášel na policejní akademii a pomáhal, kde se dalo. „Byl v týmu našich dobrovolníků skvělým ‚parťákem‘, kamarádem a fajn chlapem,“ uvedl Bílý kruh.

A na Kloubka vzpomínají také desítky lidí v komentářích. „Skvělý člověk, policista, vypravěč a pedagog. Před měsícem jsem ho potkal na PA a byl jako vždy usměvavý a plný elánu a dobré nálady. Bylo mi ctí, pane docente,“ napsal Adam. „Jeho zkušenosti a osobnost nám všem budou chybět,“ doplnil Michal. „Naprosto bezvadný chlap,“ zhodnotil zase Milan.

Tagy:
policie smrt vzpomínky Facebook dobrovolnictví policista úmrtí koronavirus COVID-19 Sherlock Holmes Muzeum Policie České republiky Martin Pecina Oldřich Martinů Bílý kruh bezpečí