Odporné a skandální. Fanoušky Slavie v Římě podrobili šíleným kontrolám, Tvrdík podá protest

Podle italských médií zatkla římská policie před utkáním Evropské ligy mezi domácím AS a Slavií kvůli výtržnostem čtyři fanoušky pražského klubu. Podle mluvčího římské policie se tak stalo proto, že příznivci pražského klubu se snažili na ulici zapálit pyrotechniku. Při následovné potyčce bylo podle něj zraněno šest policistů. Fanoušci si naproti tomu stěžují, že je Italové šikanovali při vstupu a odchodu na stadion. „Odporné a skandální. Osahávání, ponižování, skrz tři kontroly,“ popsal situaci na místě Jakub Kvasnička ze CNN Prima NEWS.

Na zápas do Říma dorazilo několik tisícovek slávistických fanoušků. Příznivci vyprodali hostující „kotel“ na Olympijském stadionu a další stovky jich byly v přilehlých sektorech. Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík si postěžoval na chování italské policie. „Je v rozporu se všemi racionálními pravidly pro organizaci fotbalových zápasů. To, že drží v sektoru naše fans, mezi kterými jsou rodiny s dětmi, 1,5 hodiny po zápase, je doslova šok,“ uvedl na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: České týmy v Evropě: Sparta dobývala marně. Plzeň má cenný skalp, Slavii zmrazil brzký gól

Proti italské policii hodlá klub podat protest. „Klub podá protest proti počínání italské policie a podcenění situace ze strany UEFA. Zároveň jsme od začátku konfliktu ve spojení s českým zastoupením v Itálii. V Římě zůstává část vedení klubu v čele s ředitelem právního útvaru na případnou pomoc fanouškům,“ uvedl Tvrdík v dalším příspěvku. Dodal také, že v pátek bude klub jednat s českým velvyslanectvím. S podněty o porušení zákonných norem se mohou na klub obracet také sami fanoušci.

Ti ostatně dávají svoje rozhořčení na sociální sítích jasně najevo. „110 min po utkání. Někteří omdlévají, několik kolapsů díky dehydrataci. Neuvěřitelné chování. Kde je základní slušnost, lidskost?“ uvedl jeden z uživatelů a k příspěvku připojil i snímek z místa, na kterém je vidět dav čekajících lidí.

Stejný fanoušek o několik minut později sdílel další informace z místa. „130 min po skončení utkání. Stále plný sektor, nikoho nepouští ven. Jsou tady ženy, děti, senioři. Informace od italské policie 0. Nikdo neví, nezná důvod, proč tady musíme čekat,“ uvedl a k příspěvku připojil i snímek z místa, na kterém je vidět dav čekajících lidí. „0:44, neuvěřitelné,“ zaznělo od další fanynky.

„Musím říct, že jsem nikdy nezažil něco tak amatérského, ponižujícího a skandálního, jako bylo konání italské policie v Římě. Nechali nás vyhnít, sedm kontrol, jako kdybychom byli teroristi, dvě hodiny ve frontě, naprostá dehonestace lidí,“ uvedl obsahový konzultant zpravodajství CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička s tím, že během kontrol museli fanoušci čelit i osahávaní a ponižování. „Odporné a skandální,“ dodal Kvasnička a doplnil, že stížnost Slavie naprosto podporuje.

Choreografii s motivem Julia Caesara úřady zakázaly

Mluvčí římské policie se ke stížnosti, že slávističtí fanoušci mohli odejít až po hodině a půl po ukončení zápasu, odmítl vyjádřit. Podle něj se však mohlo jednat o „důvody veřejného pořádku“.

Situace v Římě byla dost vyhrocená už během dne. Deník Gazzetta dello Sport informoval, že v pozdním odpoledni skupina českých fanoušků napadla několik policistů. „Po odhození petard a četných skleněných lahví byli zraněni tři zástupci policie a čtyři ultras Slavie byli zatčeni,“ píše na svém webu s tím, že napětí bylo cítit i během zápasu na tribunách.

Média rovněž zveřejnila fotografie několika ultras Slavie, kteří na stadionu vyvěsili jako trofej reflexní vestu s nápisem „steward“, zřejmě se stopami krve. Někteří fanoušci tvrdého jádra Pražanů také podle italských deníků házeli předměty do sektoru domácích ultras.

Nejaktivnější fanouškovská skupina Pražanů Tribuna Sever plánovala při zápase odprezentovat připravenou choreografii s motivem Julia Caesara a heslem „Ave Slavia“, což úřady zakázaly. Několik stovek fanoušků se odpoledne před utkáním sešlo před Koloseem a vydalo se za policejního doprovodu na krátký zhruba půlkilometrový pochod k autobusům, které je dovezly na Olympijský stadion.

Slavia i přes velkou podporu fanoušků domácímu AS podlehla. Červenobílí v italské metropoli prohráli 0:2 a v přímém souboji o vedoucí příčku ve skupině utrpěli první porážku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrozí mu osm let. Policie identifikovala fanouška, který při derby házel dělobuchy i mezi děti

Tagy: