Okrádají nás, bijí a znásilňují. Ruský voják popsal, co jim kadyrovci provádějí, pak se oběsil

Ukrajinská média informují o sebevraždě mobilizovaného ruského vojáka. Podle informací agentury Unian bylo jeho tělo nalezeno na chodbě v jednom z bytových domů v okupované Luhanské oblasti. Muž se oběsil. Ještě předtím však napsal dopis na rozloučenou, ve kterém popsal, jaká zvěrstva se na Ukrajině údajně odehrála. Uvedl také důvod, který ho k sebevraždě dohnal.

Podle agentury Unian se ruský voják oběsil ve vchodu do domu, který se nachází nedaleko ruské základny. Vedle něj údajně ležel dopis na rozloučenou, který adresoval své partnerce Ksenii. „Drahá, za tu dobu, co jsem tady, jsem viděl tolik mrtvých, kolik jsem nespatřil ani v Čečensku či Afghánistánu. Ale to není důvod, proč odcházím,“ napsal muž.

Dále ruský voják popsal zvěrstva, kterých se kadyrovský prapor Achmat na Rusech dopouští. Tvrdí, že je okrádají, bijí a také znásilňují. „My, Rusové, jsme tu nikdo a vládnou nám Čečenci. Chlastají, dopouštějí se svévole, znásilňují a bijí všechny, ale nikdo s tím nic neudělá. Kseňo, vzali mi všechny prachy, které jsi mi poslala, a něco mi provedli. Věz, že jsem se bránil,“ napsal voják. Autentičnost těchto informací ale nelze v době konfliktu nezávisle ověřit.

Není to přitom zdaleka první podobná zmínka o kadyrovcích. Podle očitých svědectví měli Čečenci v Buči vraždit nejen civilisty, ale i některé ruské vojáky. „Ruské vojáky dopravili do velké nemocnice, kterou tam měli. A ty, kteří byli velmi těžce zraněni, prostě zastřelili. A neudělal to nikdo jiný než kadyrovci,“ tlumočil v květnu výpovědi obyvatel Buči radní sousedního města Irpiň.

Jako kadyrovce označují Ukrajinci čečenské bojovníky v řadách ruských ozbrojených sil. V čele Čečenska stojí Ramzan Kadyrov. Od začátku konfliktu na Ukrajině se jich do války zapojilo přes 20 tisíc.

Podle agentury Unian se kadyrovci přímo neúčastní ruských bojových akcí, ale plní funkce blokujících jednotek. Většina z nich se proto nachází v okupovaných městech. Tyto milice jsou známé svou brutalitou jsou obviňovány z četných zločinů nejen v Čečensku. V červenci začalo sociálními sítěmi rezonovat video, na kterém skupina okupantů kastrovala zajatého ukrajinského vojáka. Hlavním pachatelem měl pak být právě člen praporu Achmat.

Tagy: