Olomouc či Hradec jako nový Oxford východu? Investujme do vzdělání, apelovali experti

Zdeněk Zajíček a Lukáš Kovanda

360° 28.8.2023

Česká republika nutně potřebuje vysokorychlostní železnici. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Okrajové části státu by se tak podle něj spojily s centrálními. S prezidentem Hospodářské komory ČR Zdeňkem Zajíčkem se shodli také na tom, že je nutné více rozvíjet vzdělávání.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by vysokorychlostní železnice měla benefity jak ekonomické, tak především sociální. „Studie ukazuje, že přibližuje periferii centru, okrajové části země a příhraniční ke středním, centrálním částem. Lidé v příhraničí pak nemají pocit, že jsou od centra tak vzdálení,“ vysvětlil v pořadu 360° ekonom.

ČTĚTE TAKÉ: Z ekonomického tygra je Česko otloukánkem. Experti přiblížili příčiny prohospodařené šance

S tímto tvrzením plně souhlasil i prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček, který by k rozvoji železniční infrastruktury přidal důraz na vzdělávání a školství. „Ukazuje se, že v mnohých případech nemají naši absolventi schopnosti uplatnit se na pracovním trhu. Do toho je potřeba také zainvestovat,“ doplnil Kovandu Zajíček.

V oblasti školství je pak podle Kovandy důležité mít vize a pokusit se „vyrobit nový Oxford“. „Třeba Olomouc nebo Hradec Králové. To jsou univerzitní města, zkusme se zaměřit na to, že z nich uděláme Oxford nebo Cambridge východu,“ popsal s tím, že lidé ze Západu tu sice zřejmě studovat nebudou, ale pro Balkán, Ukrajinu nebo Pobaltí by to byla lákavá nabídka.

„Česká republika je láká, pro ně je to Západ. Zkusme vybudovat kampusy, zkusme nalákat špičkové mezinárodní experty, aby tu přednášeli,“ navrhuje Kovanda.

Více o rozvoji železniční infrastruktury, investicích do vzdělávání a konkurenceschopnosti České republiky na ekonomické úrovni můžete zhlédnout ve videu v úvodu tohoto článku.

Tagy:
školství byznys Lukáš Kovanda ekonom vzdělání vysokorychlostní železnice rozvoj konkurenceschopnost Zdeněk Zajíček prezident Hospodářské komory ČR