Z ekonomického tygra je Česko otloukánkem. Experti přiblížili příčiny prohospodařené šance

Místo toho, abychom ekonomicky doháněli Západ, tak nás možná brzo předstihne i Polsko, varuje šéf Hospodářské komory.

Problémy české ekonomiky

Místo toho, abychom ekonomicky doháněli Západ, tak nás možná brzo předstihne i Polsko. S takovým varováním přišel prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Problémem současné české ekonomiky podle expertů je, že generuje pouze nízkou přidanou hodnotu. Česku tak prý hrozí dlouhodobá hospodářská stagnace, zpomalení růstu mezd, a tím i životní úrovně lidí.

Roky hojnosti jsou pryč a z ekonomického tygra střední Evropy se pomalu stává otloukánek. Řeč je o České republice. „My skutečně v tuhle chvíli výrobky, zboží a služby, které prodáváme, prodáváme s malou přidanou hodnotou. Potřebujeme, abychom dodávali koncové výrobky s vysokou přidanou hodnotou,“ sdělil redakci Zajíček.

Česko podle šéfa Hospodářské komory deset let přešlapovalo na místě. „Na rozdíl od Polska, které od památného mistrovství Evropy ve fotbale začalo deset let masivně investovat do infrastruktury,“ dodal Zajíček. Podle ekonomů je celá řada příčin, proč Česko prohospodařilo dobrou startovní pozici, kterou mělo v 90. letech v porovnání s ostatními zeměmi bývalého východního bloku.

ČTĚTE TAKÉ: Když internet vytlačí i monopoly. Zlámalová přiblížila, kdy je zákazník „obrovský pán“

„Máme spousty restů, kdy jsme nebyli schopni dostavět ani komunisty naplánované dálnice. Samozřejmě, nemáme rychlovlaky,“ uvedl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. „Náš náskok, který tady byl na začátku v devadesátých letech, ještě v nultých letech, stahuje nejen to zmíněné Polsko, ale třeba Rumunsko,“ podotkl ekonom Lukáš Kovanda.

Češi se objektivně mají hůř, než se měli ještě před pár lety. „Jakoby makáme a nevyděláváme, makáme a chudneme, něco děláme špatně. Živíme se něčím, co nikdo nechce a za co nechce platit vysokou cenu,“ podotkla analytička webu Echo24.cz Lenka Zlámalová.

Naopak ve výši inflace do evropské špičky patříme. Meziroční inflace v Česku podle aktuální studie dosáhla 9,7 procenta. Vyšší v rámci OECD byla už jenom v Turecku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku.

Tagy: