Omylem provedený potrat je trestný čin. Poškozená může vysoudit miliony, tvrdí právníci

Nemocnice Na Bulovce

Právníci k fatální záměně pacientek v nemocnici Bulovka

Pražská nemocnice Bulovka, kde došlo v pondělí k záměně pacientek a jedné z nich byl omylem proveden potrat, se musí připravit na to, že ponese plnou odpovědnost. Pro CNN Prima NEWS to uvedla advokátka Klára Slámová. Právník Jan Černý dodal, že nemocnice bude muset poškozené vyplatit částku v řádu milionů korun. Odpovědným zaměstnancům navíc hrozí trest odnětí svobody. Právník Ondřej Dostál doplnil, že by nemocnici mohla pomoci omluva rodině s nabídkou mimosoudního vyrovnání.

Těžko pochopitelný incident se odehrál v pondělí v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kde podle zjištění CNN Prima NEWS mělo dojít k fatální záměně pacientek. Zdravá žena v důsledku toho potratila. Podle právničky Kláry Slámové se jedná o trestný čin. „Tento fatální následek a jednání je samozřejmě trestným činem. Zákon hovoří o tom, že by se mělo jednat o těžké ublížení na zdraví,“ řekla Slámová.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři z Bulovky jsou po fatální záměně pacientek mimo službu, řekla mluvčí

Zaměstnancům, kteří jsou za potrat odpovědní, navíc hrozí trest odnětí svobody. „Hrozí jim trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky nebo peněžitý trest. Těžko hledat slova při takovém selhání,“ řekla. Dodala, že se nemocnice musí připravit, že ponese za následek plnou odpovědnost.

„Bavíme se tady o milionové částce,“ zdůraznila Slámová. Stejného názoru je také advokát Jan Černý. „Rozhodně tam půjde o veliké odškodnění,“ sdělil právník.

„Mohlo by jít do trestní oblasti, ale za určitých podmínek, a to by se muselo šetřit. Pokud by policie, potažmo státní zástupce, došla k závěru, že se jednalo o trestný čin, bylo by to poškození zdraví z nedbalosti,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Černý.

Záměnu, v jejímž důsledku žena potratila, potvrdila pro CNN Prima News tisková mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová. „V pondělí 25. března došlo na naší Gynekologicko-porodnické klinice k nežádoucí události. Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ sdělila mluvčí.

Dodala, že dotčený personál je do vyhodnocení nežádoucí události postaven mimo službu. „V případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost,“ uvedla mluvčí.

K TÉMATU: Na Bulovce selhal systém, občané ale „rádi vidí krev“. Někdo bude muset být potrestán, uvedl Vácha

Nemocnici by mohlo zachránit mimosoudní vyrovnání

Podle advokáta Ondřeje Dostála se jedná o závažný zásah do práv rodiny, zejména pak nastávající maminky. „Bez jakýchkoliv debat by měla být odškodněna. Jedná se i o trestněprávní problém, jelikož těžkou újmou na zdraví je podle trestního zákona i usmrcení plodu nebo vyvolání potratu,“ řekl.

Podle Dostála by měla nemocnice oslovit rodinu s nabídkou mimosoudního odškodnění. „Mělo by se pohybovat přinejmenším ve vyšších statisících, možná nižších milionech podle toho, jaké byly okolnosti případu,“ domnívá se.

„Patrně se o to již zajímá policie, neboť se může jednat o trestný čin. Bude záležet, na koho to padne. Každopádně včasná omluva a nabídnutí mimosoudního vyrovnání by mohlo nemocnici před nejhoršími důsledky ochránit,“ řekl. Doplnil, že je potřeba udělat vše pro to, aby se tato mimořádná událost neopakovala. „Záměny pacientů se ve zdravotnických zařízeních dějí, ale dobrým řízením (digitalizace atd.) se tomu dá předcházet. Na tomto by bylo na Bulovce třeba pracovat,“ upozornil.

„Existuje mnoho nástrojů, kterými nemocnice brání, aby došlo k záměně pacientů. Bulovka je takzvaně akreditovaná nemocnice, tedy by je měla mít zavedeny. Je dobré prošetřit, proč selhaly a zda tam opatření proti záměně probíhají jen formálně,“ dodal Ondřej Dostál.

Tagy: