Nemá mě ráda, skákal svědkyni Babiš do řeči. Soudce expremiéra napomenul

Expremiér Andrej Babiš (ANO) u soudu (13. září 2022)

Babiš se odpolední části soudu neúčastnil

Soud s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) v kauze možného dotačního podvodu pokračoval ve čtvrtek u Městského soudu v Praze čtvrtým dnem. Obviněný šéf hnutí ANO se sice z líčení do konce týdne omluvil, nakonec ale k soudu dorazil. Stejně tak jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Soud ve čtvrtek skončil před 15. hodinou, pokračovat bude v pátek od 9 hodin ráno.

Expremiér Babiš na čtvrtek a pátek požádal soud, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Ke stejnému kroku přistoupila i Nagyová. Nakonec se ale i čtvrtý den u soudu oba objevili. Pátečního jednání se podle advokáta nechce Babiš účastnit kvůli výpovědi svého syna, protože s ním nemá dobré vztahy. Přítomnost expremiéra by prý Babiše mladšího, který má v případu svědčit v pátek, mohla znervóznit.

Ve čtvrtek byly na programu soudu další svědecké výpovědi. Zahájil je poslanec ODS Petr Bendl, který byl v době, kdy Čapí hnízdo získalo 50milionovou dotaci na výstavbu multifunkčního areálu u Olbramovic na Benešovsku, středočeským hejtmanem. „Je to spousta let. Dostali jsme vždy seznam projektů, které byly doporučeny,“ řekl a dodal, že v radě neměli jinou možnost než doporučené projekty schválit.

Soudci během dne vyslechli také osm zaměstnanců středočeského krajského úřadu anebo ROP Střední Čechy. Úřednice Eva Filipová, která kontrolovala, zda projekt Čapího hnízda splňuje podmínky dotace, uvedla, že měli informace, že za projektem může stát Andrej Babiš. „Požádali jsme proto o konzultaci další odborníky, pozvali poradce,“ sdělila. Babiš na vyjádření Filipové reagoval se slovy, že ho svědkyně nemá ráda. Soudce expremiéra napomenul.

Ve středu v roli svědka před soud předstoupil bývalý šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ten řekl, že by se Babišovi nevyplatilo kvůli dotaci páchat podvod. Dodal, že s expremiérem nemá přátelský vztah, ale je jeho šéf.

Rodina nevypovídala

Manželka expremiéra Monika Babišová a další členové rodiny využili ve středu práva nevypovídat. Nečekaně však promluvila Jana Nagyová, která se omluvila Babišově rodině. Uvedla, že pokud hypoteticky někdo v minulosti pochybil, byla to ona.

Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš zatím z pomoci k dotačnímu podvodu. Jeho skutek ale může být překvalifikován. Státní zástupce navrhuje oběma obžalovaným tříleté podmínky a peněžité tresty – pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový.

Dění u soudu jsme pro vás sledovali on-line:

Tagy: