Pokud někdo pochybil, jsem to já. Nagyová se u soudu omlouvala Babišově rodině

Někdejší poradkyně Andreje Babiše Jana Nagyová u soudu

Nagyová se u soudu omlouvala Babišově rodině

Obviněná Jana Nagyová (dříve Mayerová) – Babišova někdejší poradkyně – ve středu u soudu v kauze Čapí hnízdo šokovala. V soudní síni prohlásila, že pokud někdo hypoteticky v minulosti pochybil, tak ona. Zároveň se rodině expremiéra omluvila.

„Obhájci mě za to nepochválí, ale říct to musím. Chci se velice omluvit celé rodině pana Babiše, včetně jeho osobně. Pokud někdo v minulosti hypoteticky pochybil, tak jsem to byla já,“ uvedla Nagyová ve středu u soudu. Dodala, že hypoteticky mohla něco špatně vyhodnotit.

„Věřím však, že jsem postupovala v souladu s tím, jak byla v dané době daná problematika dotací vykládána,“ doplnila. Vzkázala, že nikdo z rodiny Andreje Babiše by před soudem neměl stát.

Expremiér v reakci uvedl, že Nagyová žádnou chybu neudělala. Zopakoval, že je podle něj Nagyová jedním z největších odborníků na evropské záležitosti. Kauza jí podle něj, stejně jako i dalším, zničila život. „Jenom proto, že Babiš šel do politiky,“ uvedl.

Babišova rodina odmítla vypovídat

Třetí den soudního líčení v kauze možného dotačního podvodu se věnoval výslechům svědků. Do soudní síně dorazila například manželka expremiéra Monika Babišová, její bratr Martin Herodes či Luděk Kalivoda, který patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo. Všichni však využili svého práva nevypovídat.

K pražskému soudu naopak vůbec nedorazila Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, omluvila se kvůli nemoci. V omluvence však uvedla, že by stejně využila práva nevypovídat. Prvním, kdo u soudu vypovídal, byl bývalý předseda Poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ten vzkázal, že by se Babišovi nevyplatilo kvůli dotaci páchat podvod. Dodal, že s expremiérem nemá přátelský vztah.

Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš zatím z pomoci k dotačnímu podvodu. Jeho skutek ale může být překvalifikován. Státní zástupce navrhuje oběma obžalovaným tříleté podmínky a peněžité tresty – pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový.

Tagy: