V Čechách řádily extrémní bouřky s přívalovými dešti. Přesunuly se na Moravu

Bouřka

Přes část Česka v pátek večer rychle přešly velmi silné až extrémní bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím. Hasiči vyjížděli k desítkám případů, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Nejvíc práce měli na západě Čech. Před půlnocí se bouřky přesunuly na střední a jižní Moravu.

Silný vítr zkomplikoval železniční dopravu, kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz i na několika hlavních tratích v Plzeňském, Karlovarském či Středočeském kraji. Bouřka dočasně omezila také provoz na ploše Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni.

Pro Plzeňský, Karlovarský kraj a západní část Jihočeského, Ústeckého a Středočeského kraje platila do 23:00 výstraha na extrémně silné bouřky s nejvyšším stupněm nebezpečí. Ve zbytku Čech a části Moravy a Slezska se mohly podle aktuální výstrahy meteorologů ještě v noci objevit velmi silné bouřky. Podle sobotních informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) již žádná výstraha vydána není.

Nejsilněji bouřky zasáhly Plzeňský a Karlovarský kraj, hasiči evidovali desítky případů, hlavně popadaných stromů. Ve Františkových Lázních strom spadl na osobní auto a zranil jednoho člověka.

Český hydrometeorologický ústav na Facebooku večer informoval, že na Karlovy Vary směřovala takzvaná supercela. „Můžeme si ji představit jako bouřku, která rotuje kolem své vertikální osy. Jedná se o jev, který není až tak výjimečný. V České republice každoročně vznikají desítky supercel,“ vysvětlila Matušková.

Tagy: